• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Ambient

El Consell rep el premi de Rezero a les millors iniciatives mediambientals

foto 2022x rezero CEl Consell de Formentera va rebre ahir a Palma el premi a la millor administració en iniciatives mediambientals que atorga Rezero. Els Premis Rezero reforçen les iniciatives que avancen cap al residu zero i distingeixen quatre categories: administració, comerç, entitat i empresa. El Consell de Formentera va ser guardonat per ser pioner en la política contra les bosses i els plàstics d'un sol ús, en la xarxa de "Ciutats i pobles residu zero", en campanyes d'educació menstrual lliure de residus, i per implantar, amb l'impuls del Govern balear, un sistema de dipòsit, devolució i retorn d'envasos, que servirà de model per a la resta de les Illes Balears. El conseller de Medi Ambient, Antoni Tur, va recollir el premi de la mà del conseller balear de Medi Ambient, Miquel Mir.

28 d'octubre de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

La campanya 'Recicla vidre per elles' arriba a Formentera

foto 2022x recicla vidreLa presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan; la vicepresidenta Alejandra Ferrer; el conseller de Medi Ambient, Antoni Tur, en companyia de Pepita Gabaldar, presidenta de la junta local de Formentera de l'AECC, i Iván Tolsa, d'Ecovidrio, han presentat avui la campanya 'Recicla vidre per elles' que impulsen juntament el Consell i Ecovidrio en col·laboració amb el Govern balear i la Fundació Sandra Ibarra amb motiu del Dia Mundial del Càncer de Mama.

La campanya, que compleix la vuitena edició, destaca la importància de cuidar el medi ambient i cuidar la salut mitjançant la prevenció.

Segons les últimes dades relatives al 2021, els habitants de Formentera varen reciclar un total de 972,92 tones d'envasos de vidre, la qual cosa suposa que cada habitant en va reciclar 83,1 kg de mitjana. Ecovidrio transformarà els envasos de vidre dipositats en els contenidors en una donació a la Fundació Sandra Ibarra de Solidaritat Davant el Càncer. Els contenidors roses estan ubicats a la plaça de la Constitució de Sant Francesc.

25 d'octubre de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell realitza tractaments de desratització als nuclis urbans

foto 2022x desrati AEl Consell de Formentera, a través de l'àrea de Medi Ambient, ha començat avui la campanya de desratització als nuclis urbans de l'illa. S'ha iniciat a Sant Francesc i Sant Ferran, i les pròximes setmanes es continuarà a la resta de zones.

La desratització es fa mitjançant la instal·lació de punts de control als llocs més representatius que actuen com a esquer. Aquests punts es revisen periòdicament per tal d'avaluar-ne l'estat.

El Consell Insular de Formentera té contractada una empresa especialitzada per realitzar el control de plagues. El cost aproximat de la campanya de desratització i la del tractament contra les paneres, que es fa a l'estiu, és de 14.000 euros (IVA inclòs).

5 d'octubre de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera proposa al Govern la instal·lació de nous camps de boies ecològiques al litoral de 'forma progressiva'

foto 2022ix consell medi ambientLa presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan, ha proposat avui al conseller de Medi Ambient del Govern balear, Miquel Mir, que Formentera disposi de nous camps de boies regulats en la zona del Parc Natural de ses Salines, tal com recull el decret Posidònia, i incrementar així els fondejos ecològics en aquesta zona protegida "que, a més, s'haurien d'implantar de manera progressiva a tot el litoral de l'illa". Ana Juan ha mantingut aquesta reunió a Palma acompanyada pel conseller insular de Medi Ambient, Antoni Tur, i en què també ha participat el director general d'Espais Naturals, Llorenç Mas, i el gerent d'Abaqua, Guillem Rosselló. El conseller balear ha donat suport a la proposta de Formentera i s'ha compromès "a avançar amb la resta d'administracions competents en aquest sentit, on Formentera és ja un referent en la protecció de la posidònia".

La presidenta Ana Juan i el conseller Antoni Tur han plantejat també que els camps de boies han de comptar "amb un servei de gestió i recollida de residus de les embarcacions fondejades per evitar així possibles vessaments com el que va succeir aquest mes d'agost i va obligar a tancar la platja des Pujols". En aquest sentit, el decret Posidònia distingeix la zona des Pujols "com a pradera catalogada d'alt valor". Segon Ana Juan, aquestes mesures "són cabdals davant la pressió que pateix el nostre litoral, que amenaça el nostre medi ambient". En l'actualitat a Formentera hi ha dos camps de boies, el de s'Alga a s'Espalmador i el de caló de s'Oli, d'alt valor.

Durant la reunió, també s'han abordat altres qüestions, com el servei de vigilància i assistència del fondeig, que enguany no s'ha cobert al cent per cent i que el Consell ha demanat que per l'inici de la pròxima temporada es cobreixi íntegrament. També s'ha abordat el funcionament de l'EDAR i la depuració d'aigües per al regadiu. "Hem de continuar treballant de manera conjunta, també amb la conselleria balear d'Agricultura, per tancar el cicle de l'aigua a Formentera", ha dit Ana Juan. El Consell també ha insistit que s'ha de continuar amb la lluita contra la processionària a Formentera. "Som conscients que per les característiques de Formentera, amb moltes construccions disseminades i la peculiaritat del nostre bosc, combatre la plaga és més complicat que en altres illes, però no podem baixar la guàrdia i s'han de trobar els mecanismes adequats".

La presidenta ha mostrat la seva satisfacció per la predisposició del conseller i ha ofert ajuda al Govern "per portar a terme aquests projectes i seguir treballant de manera coordinada".

Requeriment d'informació
Finalment, en la trobada també s'ha parlat de la petició d'informació per part del Parc Natural i el requeriment d'informació de diversos establiments situats al Parc Natural de ses Salines de Formentera per part de la conselleria de Medi Ambient del Govern. El conseller balear Miquel Mir ha qualificat aquesta de petició d'una "relació administrativa, totalment comú i ordinària dins de l'administració pública". En aquest sentit, des de la institució insular s'ha estat treballant per donar resposta a aquest requeriment. Abans de l'estiu es va produir una reunió tècnica entre tècnics de l'àrea de Territori del Consell i tècnics del Parc Natural de l'àrea de Medi Ambient del Govern balear per concretar detalls sobre el requeriment d'informació. El passat 16 de setembre, s'ha produït un nou requeriment d'informació relacionat amb l'efectuat al del passat octubre. El Consell de Formentera té previst donar resposta en les pròximes setmanes.

21 de setembre de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera estalvia a les xarxes dels usuaris 11.500 metres cúbics anuals d'aigua gràcies a la digitalització de la xarxa de subministrament

foto 2022ix felibEl Consell de Formentera i Aqualia desenvolupen la digitalització de la xarxa de subministrament d'aigua urbana, que els tres darrers anys ha permès avisar els usuaris de la reparació de fuites interiors i reduir aigua perduda a les xarxes interiors una mitjana d'11.500 metres cúbics anuals.

Aquestes dades es varen presentar el dimecres a la Jornada de bones pràctiques de gestió sostenible d'aigua a municipis turístics de les Illes Balears, en el marc del projecte europeu LIFE WAT'SAVEREUSE, celebrada a Palma i que va comptar amb la participació del conseller de Medi Ambient, Antoni Tur.

Antoni Tur va destacar "la feina que desenvolupa el Consell de Formentera juntament amb Aqualia per portar a terme la transformació tecnològica del servei municipal d'aigües, que des de l'inici del pla pioner el 2017 s'han incorporat noves eines, com els comptadors sectorials de telecontrol, s'ha millorat la rapidesa i seguretat a la consulta d'informació, la recepció d'alarmes i les actuacions de telecontrol, i s'ha integrat en la Plataforma Water Anaylitics amb objectiu d'oferir el millor servei a la ciutadania".

El conseller de Medi Ambient va assenyalar que en aquesta jornada es va posar d'exemple a Formentera, com un referent nacional, "ja que el parc de comptadors amb aquesta tecnologia de telelectura ronda el cent per cent". Finalment, Antoni Tur, va incidir que l'aposta tecnològica de la gestió de l'aigua a Formentera "a més de ser clau per augmentar la qualitat del servei prestat, també mitiga impacte dels efectes del canvi climàtic".

Dades
La xarxa d'aigua de Formentera és de 52 quilòmetres i el seu rendiment actual és del 92,71 % a finals d'any 2021, una de les xarxes amb millor rendiment de Balears. A més, la digitalització d'aigua urbana ha suposat una millora tant per a les xarxes d'abastament de Formentera com per a usuari final. Les divuit incidències detectades a particulars a 2021 han evitat una pèrdua mitjana de 530 litres per hora, evitant així factures elevades per pèrdues d'aigua.

Formentera és un referent nacional pel seu alt índex de comptadors amb telelectura. Actualment, ja està instal·lat pràcticament al 100 %. Es tracta de 2.900 comptadors que fan la lectura de forma automàtica, en temps real, enviant dades cada hora al centre de control ubicat a Sant Francesc.

16 de setembre de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 1 de 59

Inici
Anterior
1

conselleria_mediambient_1

Formentera neta, naturalmet gràcies a valtros

Xarxa Natura de les Illes Balears

Punt d'Informació Ambiental

Balears Life Posidonia

platges cat baix