• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Urbanisme, Turisme i Activitats econòmiques Medi Ambient

Inici del Festival Save Posidonia Project

Foto spp presentacioAvui s'ha iniciat el Festival Save Posidonia Project que es perllongarà fins al pròxim diumenge 15 d'octubre. Durant aquestes 4 jornades hi ha gairebé un centenar d'activitats esportives, culturals, educatives i mediambientals organitzades.

La majoria de les activitats es desenvolupen en el centre neuràlgic de Sant Francesc, entre la plaça de la Constitució, l'avinguda Porto Salé i el jardí de Ses Eres on s'han muntat parades per albergar tant exposicions artistes i artesans de l'illa relacionades amb la posidònia.

També hi ha una exhibició de moda de dissenyadors de Formentera que finalment acabarà amb una desfilada subaquàtica feta per unes models ben especials, Gemma Mengual i Cristina Piaget que tindrà lloc demà divendres.

A més, s'ha creat un espai audiovisual a la plaça amb diverses projeccions relacionades amb el medi ambient. Precisament en aquest enclau s'ha fet la presentació oficial del Festival i Pierre-Yves Cousteau ha presentat el vídeo Cousteau Divers rodat a Formentera i ha fet una petita xerrada sobre la importància de protegir la posidònia.

Tallers infantils
L'educació infantil no podia faltar dins aquest Festival. S'ha muntat una recreació del món marí feta pels escolars de Formentera i un grup d'alumnes de Mallorca ha fet un còmic sobre la posidònia. A més, es fan tallers de divulgació i conscienciació infantil amb activitats lúdic-educatives.

D'altra banda, aquest matí els gairebé 50 científics que participen en la iniciativa The Blue Carbon han pogut conèixer de primera mà el fons marí de Formentera i la riquesa de la posidònia oceànica. La meitat del grup ha fet una immersió amb botella i l'altra meitat busseig en superfície a una de les platges de la localitat d'Es Pujols. Els científics estan realitzant un taller per revisar l'estat del coneixement del Carboni Blau.

POSIDONIA FORUM
El Posidonia Forum tindrà lloc demà el divendres 13 d'octubre a la Sala de Cultura (Cinema). En ell organitzacions, administracions i personalitats de primer nivell del món turístic i mediambiental oferiran conferències i debatran posteriorment en taules redones sobre el futur del turisme i del medi ambient de l'illa.

El discurs d'obertura del Forum Posidonia serà a les 10.00h a càrrec de la vicepresidenta del Consell de Formentera, Susana Labrador, i la consellera de Presidència del Govern, Pilar Costa. La consellera de Medi Ambient de Formentera, Daisee Aguilera, presentarà el Projecte de Fondejos del Litoral de Formentera. El tancament del Forum serà a les 18.00h a càrrec del vicepresident i conseller de Turisme del Govern, Biel Barceló, i de la vicepresidenta i consellera de Turisme de Formentera, Alejandra Ferrer.

Podeu trobar tota la informació del Festival al web: www.saveposidoniaproject.org.

Puleva apadrina 11.000 m2 de posidònia

PulevaEl director general de Puleva, Ignacio Elola, ha fet entrega d'un xec amb una donació d’11.000 euros per apadrinar 11.000 metres quadrats (m2) de Posidònia Oceànica. Aquesta donació ha estat rebuda per la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, i cap de promoció turística, Carlos Bernús en un acte que ha tengut lloc aquesta tarda al Molí de Sal. De moment Puleva és l’entitat privada que més m2 de posidònia ha apadrinat dins el projecte Save Posidònia Project.

La consellera de Medi Ambient ha agraït a la marca “la seva contribució que ajudarà a sufragar projectes de protecció d’aquesta planta marina tan important pel Medi Ambient de Formentera, per la conservació de les seves platges i paisatge, que en definitiva la converteixen en un paradís”.

Per part seva, el director general del Grup Lactalis Puleva ha declarat que “el compromís de Puleva va molt més enllà de l’alimentació que ofereix la marca, sent també sensibles amb la preservació dels ecosistemes dels llocs que visitem”.

I és que, aquest any Puleva ha celebrat la seva convenció anual en Eivissa i Formentera on s’han traslladat uns 140 treballadors de l’entitat que avui han conegut de primera mà la riquesa del fons marí de Formentera amb una excursió realitzada en vaixell pel Parc Natural que ha comptat amb les explicacions de la consellera de Medi Ambient.

84.000m2 apadrinats
Actualment ja s’han apadrinat més de 84.000m2 de posidònia amb donacions de particulars i empreses. Amb els diners que es recaptin fins dia 1 de novembre es finançaran projectes de protecció per la posidònia. Les donacions es poden seguir fent al web https://www.saveposidoniaproject.org/es/, per 1 euro el m2.

Les bases per presentar els projectes ja han estat publicades al BOIB, a la plana web del Consell i a la del Save Posidonia Project. A partir de l'1 de novembre, quan ja se sàpiga el nombre exacte de diners recaptats es podran començar a presentar els projectes, durant un període de 2 mesos.

El Festival Save Posidonia Project tindrà lloc la pròxima setmana entre el 12 i el 15 d’octubre.

Campanya sobre reciclatge de vidre entre els escolars de Formentera

Campanya ecovidrio fotoLa consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, ha assistit avui a la presentació de la campanya d’Ecovidrio "Suma vidre, a l'escola!", juntament amb un representant de l’entitat Iván Tolsà. Aquesta campanya es va iniciar el passat 28 de setembre i es perllongarà al 6 d'octubre, en la mateixa hi participen dues escoles de l’illa, el CEIP del Pilar de la Mola i el Mestre Lluís Andreu, de Sant Francesc.

Durant aquestes setmanes s’han posat contenidors de reciclatge de vidre als centres escolars amb l’objectiu de contribuir a la sensibilització als centres educatius sobre la importància del reciclatge del vidre i la seva relació directa amb l'impacte ambiental i promoure el consum de productes envasats en vidre, ja que el reciclatge del vidre suposa una de els alternatives més netes en quant a material ja que se recicla el 100% del residu. També s’ha tractat d’educar sobre els diferents tipus de vidre aptes per a ser reciclat i saber identificar els que no ho són per a fer un bon ús dels contenidors habilitats per als ciutadans.

Demà es recollirà tot el material i l’escola que hagi aconseguit recollir més quilos de vidre per alumne participarà en un taller de creació artística que es farà el divendres. L’obra resultant es donarà al projecte Save Posidonia Project. La consellera Daisee Aguilera ha destacat la importància d’educar a la població infantil en matèria de reciclatge i ha celebrat que es facin accions com aquesta.

Ecovidrio és l'entitat sense ànim de lucre, encarregada de la gestió del reciclatge dels residus d'envasos de vidre a Espanya des de 1998. La companyia s'encarrega de gestionar íntegrament la cadena de reciclatge, mitjançant la recollida selectiva, el transport, el tractament d'envasos de vidre i la seva posterior comercialització.

Sessió informativa sobre la Processionària del Pi a Formentera

Foto lluita processionaria premsaAquest dijous 28 de setembre a les 19.30 hores a la sala d'Actes del Consell de Formentera es farà una sessió informativa sobre la incidència de la Processionària del Pi a l'illa. La cap del Servei de Sanitat Forestal, Sandra Closa, explicarà la campanya de control que el Consell de Formentera i el Govern balear duran endavant a partir del mes d'octubre.

L'any 2007 es va detectar la plaga de processionària del pi per primera vegada a Formentera. A partir d'aquell moment s'hi han dut a terme actuacions per evitar-ne l'expansió. Una d'elles ha estat el parament de trampes de feromones. Actualment hi ha instal·lades 1.102 trampes per tota la zona de massa forestal de l'illa. Es varen instal·lar a mitjans de juliol, i en data de la segona revisió que es va fer a mitjans de setembre es pot dir que el nombre de captures s'ha duplicat si ho comparem amb les xifres de l'any passat, de 2.125 papallones capturades al 2016, a 4.280 captures al 2017.

Atesa aquesta situació actual, i amb l'objectiu de controlar la plaga, les administracions han decidit fer altres actuacions de control, entre les quals s'inclou un tractament aeri d'un producte fitosanitari biològic durant quatre anys.

El tractament aeri
El tractament aeri consisteix en la polvorització dels pinars amb un helicòpter dotat de tecnologia DGPS, que permet controlar en tot moment la dosi i la superfície. S'aplica a ultrabaix volum (una dosi d'1,2 a 3,5 l/ha) d'un producte fitosanitari biològic que s'utilitza en agricultura ecològica, el Bacillus thuringiensis varietat kurstaki, un bacteri que es troba de manera natural al sòl i a les plantes. Aquest tractament té una permanència de dies sobre les fulles, ja que es degrada ràpidament per l'efecte dels raigs ultraviolats. A més, no afecta les abelles i s'utilitza també en el tractament d'altres plagues, com els moscards.

A partir del 2 d'octubre de 2017 a l'illa de Formentera es tractaran 1.500 hectàrees en una doble passada. Les condicions meteorològiques (temperatura, vent, humitat relativa i pluja) i el estadi de desenvolupament de les erugues condicionaran l'època de tractament.

Cal destacar que en 2014 es va voler fer un tractament aeri amb diflubenzuron, un agent químic, que va ser rebutjat per la població de Formentera. El tractament que ara es farà sí que ha rebut el suport de la secció de Territori i Medi Ambient del Consell d'Entitats, on van assistir entre d’altres els apicultors i caçadors de l'illa, i es va consensuar fer aquest tractament aeri amb agent biològic per poder fer front a aquesta plaga. Cal destacar també que el tractament va rebre el suport del plenari.

Altres tractaments
També es continuarà amb el tractament d'eliminació de bosses. La processionària del pi es protegeix del fred amb bosses que teixeix durant l'hivern. Des de l'any 2010 la Conselleria de Medi Ambient —mitjançant l'Ibanat i els agents de medi ambient— i el Consell de Formentera fan campanyes de retirada de bosses de manera manual i mecànica.

Per últim també s'ha afegit un control biològic: hi ha instal•lats caixes per a refugis de ratapinyades, el pròxim mes es col•locaran una quarantena de caixes més, ja que les ratapinyades són grans predadors de papallones en vol.

El Consell de Formentera i el Govern balear han editat uns díptics informatius amb tota la informació sobre la incidència de la Processionària del Pi que es repartiran a la xerrada, entre d'altres indrets.

Taller per millorar la gestió dels residus

Foto xerrada residus escoletaAvui s'ha fet un taller de reciclatge a les treballadores de les escoletes del Consell de Formentera per millorar la gestió dels residus que es fa als centres. Una informadora ambiental ha fet una xerrada explicativa per recordar on s'ha de posar cada residu, i després ha explicat quin és "el viatge que segueixen", fins a la planta de transferència, segons ha destacat la consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, que ha afegit que "també s'ha fet especial incidència en el cost que això suposa". El taller s'ha impartit a la sala d'Actes de Cultura a les 11.30 hores.

La informadora ambiental havia visitat prèviament els centres per supervisar la gestió dels residus, i havia comprovat que "ja es feia separació tant a la zona de cuina, com a la sala del professorat i zones comuns", segons Aguilera. Com a millora, ha proposat "la introducció aquest any de bosses de separació a les aules". Aquesta formació es podrà fer extensiva a la resta de centres escolars de l'illa i a l'institut.

Així mateix, també es faran excursions pels alumnes dels centres a la Deixalleria i a la Planta de Transferència "perquè puguin veure in situ què és el que passa amb els residus després que els llancem a les escombraries", segons ha explicat la consellera. A més, es faran grups d'adults per fer visites als centres de residus, i que així la població en general es pugui informar millor de quin seguiment es fa del seu reciclatge. Les persones interessades poden escriure un correu amb la petició per participar en aquestes excursions educatives a infoambiental@conselldeformentera.cat.

Més articles...

Pàgina 53 de 68

53

conselleria_mediambient_1

Formentera neta, naturalmet gràcies a valtros

Xarxa Natura de les Illes Balears

Punt d'Informació Ambiental

Balears Life Posidonia

platges cat baix