• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Educació

Formentera se suma a la campanya "Per una menstruació lliure, també de residus"

El Consell de Formentera se suma a la campanya Nou Període de Rezero que té l'objectiu de normalitzar i fomentar l'ús de productes menstruals més saludables, ecològics i justos. La consellera d'Educació, Susana Labrador, ha explicat que la campanya arribarà a les aules a través d'un programa educatiu que proporcionarà informació a l'alumnat de 4t d'ESO i de 1r i 2n de batxillerat de l'IES Marc Ferrer "sobre totes les opcions de productes menstruals existents, i empoderarà l'alumnat en el consum crític i responsable".

Tallers
La proposta es complementarà amb informació en línia i l'oferta de cinc tallers dirigits a associacions i col·lectius educatius, d'igualtat, esportius i personal del Consell de Formentera amb l'objectiu de reforçar i amplificar l'estratègia d'educació menstrual a la societat de Formentera.

Aquesta campanya impulsada per Rezero, una fundació sense ànim de lucre, va néixer arran del tabú i l'estigma que encara existeix entorn de la menstruació. "Hi ha una manca d'informació i d'educació adequada, que perpetua la poca accessibilitat a productes segurs (lliures de tòxics), justos (lliures d'impostos i produïts en condicions respectuoses) i circulars (reutilitzables) que necessiten les dones i altres persones menstruants", segons ha afegit Marta Beltran, directora de projectes de Rezero.

cartell 2022x nou periode

De fet, actualment, "la gran majoria dels productes menstruals que es venen al mercat són articles d'un sol ús com compreses i tampons, que donen lloc a impactes ambientals, econòmics, sanitaris i socials des de la seua producció a l'eliminació i més enllà", asseguren des de l'entitat. A les Illes Balears, l'any 2019 es varen consumir més de 135 milions de productes menstruals, que generaren unes 1.620 tones de residus.

"Tot i que fa dècades que existeixen millors alternatives per als productes menstruals, com ara els productes reutilitzables (roba interior menstrual, compreses de roba i copes menstruals), el sagnat lliure o productes lliures de tòxics i de plàstic, la població que les coneix o les fa servir regularment continua sent una minoria", ha conclòs la directora de projectes de Rezero.

Aquesta iniciativa compta amb la col·laboració de les àrees d'Educació, Igualtat, Participació Ciutadana i Medi Ambient del Consell de Formentera.

13 d'octubre de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Nou curs d'escriptura creativa a la Biblioteca Marià Villangómez

El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Cultura, informa que la Biblioteca Marià Villangómez ha programat el segon curs d'escriptura de 2022 amb el nom "Taller d'iniciació a l'escriptura creativa i l'apreciació literària" que es realitzarà al mes de novembre i s'impartirà en català.

Per acompanyar la iniciativa, la Biblioteca Marià Villangómez va adquirir exemplars en català i castellà sobre aquesta temàtica que estaran disponibles.

Taller d'iniciació a l'escriptura creativa i l'apreciació literària
El taller està dirigit per a majors de 16 anys i us podeu inscriure enviant un correu electrònic a biblioteca@conselldeformetera.cat amb el nom complet, número de telèfon i adreça electrònica. El període d'inscripció és del 17 al 21 d'octubre, i el nombre màxim d'assistents és de deu places, que s'atorgaran per ordre d'arribada de la inscripció. Tendrà lloc a la Biblioteca Marià Villangómez els dilluns del mes de novembre (els dies 7, 14, 21 i 28), de les 19.30 h fins a les 21.00 h. Serà impartit per Vicent Ferrer i és gratuït.

Vicent Ferrer Mayans va néixer a Formentera el 1967. Actualment és professor de llengua i literatura, investigador, divulgador, dramaturg i guionista. Així mateix, coordina la revista gràfica i literària ADN.

La programació d'aquest taller seria la següent: recursos per al desbloqueig expressiu; constricció com a motor de creació; reescriptura de textos literaris; escriptura per a les xarxes socials i bases per a l'elaboració d'un micropoemari.

Per a qualsevol dubte, us podeu posar en contacte amb l'equip de la biblioteca a través del correu electrònic biblioteca@conselldeformentera.cat o trucant al telèfon 971 32 33 86 en horari d'obertura.

13 d'octubre de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

cartell 2022x escriptura creativa

El CEIP Sant Ferran de ses Roques posa en marxa el menjador escolar

foto 2022x menjador escolar ALa presidenta del Consell de Formentera; Ana Juan, la vicepresidenta; Alejandra Ferrer, la consellera d'Educació; Susana Labrador i la Delegada Territorial d'Educació d'Eivissa i Formentera; Margalida Ferrer, han visitat la nova cuina i menjador del CEIP Sant Ferran de ses Roques que avui inicia la seua activitat.

Ana Juan ha mostrat la seua satisfacció "per posar en marxa aquest servei de menjador tan reclamat per la comunitat educativa de Formentera i que ajudarà a conciliar la vida laboral i familiar a la nostra illa". La presidenta del Consell ha destacat que "el nou col·legi de Sant Ferran disposa de les instal·lacions adequades i entre tots hem posat els recursos suficients per oferir aquest servei".

Per la seua part, la consellera d'Educació, Susana Labrador ha explicat que "hem fet un gran esforç, un cop que la licitació va quedar deserta, per assumir aquest servei des del Consell amb el centre escolar i l'APIMA, als qual agraïm la seua ajuda". La consellera ha destacat que "som el primer Consell que signa un conveni amb el Govern balear per la gestió del menjador" i ha afegit que "ja estam treballant perquè en els pròxims mesos aquest servei es pugui oferir també a les altres escoles públiques de l'illa".

Conveni
El Consell de Formentera ha signat un conveni amb la conselleria d'Educació i Formació Professional per fer-se càrrec de la gestió del servei escolar de menjador al CEIP Sant Ferran de ses Roques com a cuina centralitzada a partir d'aquest curs escolar. En aquest sentit, el Consell es fa càrrec del funcionament de la cuina i de la neteja dels espais, amb personal propi.

El preu del menú està estipulat pel Consell Escolar del CEIP Sant Ferran. Aquest any ha quedat fixat en 6,50 € per als alumnes que el facin servir diàriament i 7,15 € pels que ho facin servir amb caràcter esporàdic. L'APIMA de Sant Ferran serà l'encarregada de gestionar els cobraments a les famílies d'aquest centre.

Els monitors de menjador seran docents de l'escola que rebran una compensació del Govern balear d'acord amb els preus estipulats per la conselleria a les instruccions aprovades per resolució anualment. També podrà haver monitors voluntaris per part de l'APIMA.

Menjador per a les altres escoles públiques
Des del Mestre Lluís Andreu i el CEIP el Pilar de la Mola estan fent les passes administratives per sol·licitar el servei de menjador a la conselleria d'Educació del Govern balear. Les escoles hauran d'habilitar espais per poder oferir els àpats. El menú, tal com s'ha acordat al conveni, es traslladarà a mode de càtering des de la cuina central que està a l'escola de Sant Ferran.

Cal destacar que els alumnes de l'escoleta de Sant Ferran també fan els àpats en el nou menjador. "Fins ara rebien el menú de la cuina de l'escoleta la Miranda a mode de càtering, però amb la posada en marxa de la instal·lació la faran servir també, en horari diferent als alumnes de l'escola", segons ha detallat Labrador.

La directora del CEIP Sant Ferran de Ses Roques, Neus Costa, representants de l'APIMA del centre, la directora de l'escoleta de Sant Ferran, Esperança Suñer, la directora del CEIP el Pilar de la Mola, Neus Marí i el director del CEIP Mestre Lluís Andreu, Santiago Ramírez també han assistit a l'acte.


10 d'octubre de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Inici del curs de l'Escola de Música i Dansa

foto 2022x fi de curs EDMFL'Escola de Música i Dansa de Formentera ha iniciat el curs 2022-2023. Les classes varen començar la setmana passada amb uns 203 alumnes inscrits. En aquesta escola 15 professors, 12 de música i 3 de dansa, s'encarreguen d'impartir estudis oficials de música i dansa d'Ensenyaments Elemental i Professionals no reglats.

La consellera d'Educació i Cultura, Susana Labrador, ha desitjat a tots els alumnes un bon inici de curs i espera que "tots, independentment de l'edat, puguin gaudir i aprofundir en el coneixement de la música i la dansa, de manera amateur o més professional".

En concret s'ofereixen els següents estudis:

ESTUDIS DE MÚSICA:
-Estudis Reglats de Música (a partir de 8 anys)
Instruments: flauta travessera, guitarra, piano, trompeta i clarinet.

-Estudis no reglats (a partir de 8 anys)
Instruments: flauta travessera, flautí, clarinet, saxòfon, trompeta, trompa, trombó, bombardí i tuba.

-Taller de música tradicional (a partir de 4 anys)
Instruments característics del folklore de l'illa: tambor, castanyoles i flaüta. 4 nivells: Iniciació I i II i Continuació I i II.

-Iniciació a la música (de 5 a 8 anys): Acostament als instruments i al llenguatge musical mitjançant cançons, jocs... orientat per a nens i nenes de 5 a 8 anys.

-Ensenyaments lliures d'Ensenyaments Professionals: Adequats a les necessitats de l'alumne (requisit la titulació d'Ensenyaments Elementals de qualsevol Escola Reglada o Conservatori de l'àmbit estatal).

-Taller de Percussió: Assignatura on aprendràs els ritmes i diferents instruments de percussió.

-Coral Polifònica de Formentera: Activitat gratuïta dirigida a les persones amb inquietuds musicals sense necessitat de coneixements previs de música.

-Banda de música: Agrupació instrumental formada bàsicament per instruments de vent. Consisteix en una hora de formació en grup de l'instrument escollit, una hora de llenguatge musical específic (si no es té cap coneixement de lectura musical) i una hora de banda.

ESTUDIS DE DANSA:
-Dansa moderna: Estudi i elaboració de diferents coreografies utilitzant com a base la tècnica jazz, així com la mescla de diferents estils punters i actuals com el funky i el hip-hop. (A partir de 8 anys).

-Iniciació a la dansa (de 3 a 8 anys): Possibilita els nens i nenes un espai on poder explorar, aprendre, expressar-se i crear a través del moviment, tenint com a base el coneixement del seu cos. Base tècnica de dansa clàssica i dansa contemporània. (de 3 a 8 anys).

-Taller flamenc per adults: A través d'aquest taller es podran aprendre les bases tècniques necessàries per poder ballar flamenc. Col·locació corporal bàsica, voltes, tècnica de peus i identificació d'estils i ritmes. Breu estudi teòric de l'estil escollit per a la nostra coreografia. El taller s'adaptarà al nivell del grup.

-Taller dansa clàssica per adults: A través d'aquest taller es podran aprendre les bases tècniques necessàries per poder ballar ballet. Col·locació corporal bàsica, voltes, tècnica de peus i identificació d'estils i ritmes. Breu estudi teòric de l'estil escollit per a la nostra coreografia. El taller s'adaptarà al nivell del grup.

-Estudis Reglats de Dansa (a partir de 8 anys): Distribuïts en quatre cursos i s'organitzen en les assignatures següents: Dansa clàssica, Dansa espanyola i Música aplicada a la dansa.

Els Ensenyaments Elementals estan fonamentats en l'estudi bàsic de la tècnica de la dansa clàssica, el coneixement de la dansa espanyola i les seves arrels al costat de l'ensenyament de la música aplicada a la dansa. Els quatre cursos que componen els Ensenyaments Elementals de Dansa configuren una etapa de molta importància per al desenvolupament del futur ballarí, ja que aquests anys han de quedar assentades les bases d'una tècnica correcta i eficaç. L'edat idònia per cursar aquests estudis és entre els vuit i els dotze anys.

4 d'octubre de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Comencen les Jornades d'Estudis Locals Joan Marí Cardona

foto 2022x jornades estudis localsAmb la conferència 'La vela de llaüt a Formentera: de la quotidianitat a l'empremta social i cultural' a càrrec de Raquel Gonzàlez i Carmen Castelló varen començar ahir les Jornades d'Estudis Locals Joan Marí Cardona que organitza l'àrea de Patrimoni del Consell de Formentera.

A més, la primera jornada va servir de presentació dels volums de la revista Formentera dels anys 2018, 2019 i 2020, una publicació que s'ha recuperat els dos darrers anys després d'actualitzar tots els volums des de l'any 2015. "A més, tot i que l'any 2020 no es varen celebrar aquestes jornades per mor de la covid-19, s'ha fet una publicació amb els articles que s'havien d'haver presentat", ha recordat la consellera de Patrimoni, Raquel Guasch.

Les jornades continuen al llarg d'aquesta setmana des de les 19 hores a la sala de plens. L'entrada és gratuïta i no cal fer reserva prèvia.

Les jornades continuen al llarg d'aquesta setmana des de les 19 hores a la sala de plens. L'entrada és gratuïta i no cal fer reserva prèvia.

-Dimarts, 4. Els pactes successoris: una antiga institució de rabiosa actualitat. Olga Patricia Cardona Guasch
-Dimecres, 5. Formentera a les revistes gràfiques del segle XX. Temàtiques recurrents a les publicacions periòdiques il·lustrades. Joan-Albert Ribas Fuentes
-Dijous, 6. Història del paisatge i gestió dels recursos vegetals a la Formentera prehistòrica. Pau Sureda Torres
-Divendres, 7. La pedrera de moles de s'Estufador de Formentera. Correlacions i síntesi de les moleres de Balears. Joaquim Sánchez Navarro

4 d'octubre de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 6 de 39

6

Ens trobareu a:

Directora: Esperanza Suñer Torres
C. de Pius Tur Mayans, 14 · 07860
Sant Francesc · Formentera
tel. 971 32 34 15 · fax 971 32 25 83
escoleta@conselldeformentera.cat

ceib_1

educacio_govern_1

iepi_1

uib_1

uoc_1

uned_1