• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Participació ciutadana

El conseller de la Mola atendrà els ciutadans a l'Oficina d'Atenció Ciutadana de la localitat cada dilluns d'11 a 13 hores

El vicepresident tercer del Consell Insular de Formentera i conseller de la zona de la Mola, José Manuel Alcaraz, serà cada dilluns d'11 a 13 hores a l'Oficina d'Atenció Ciutadana d'aquesta localitat per atendre qualsevol vesí, empresari o entitat que vulgui plantejar qualsevol millora per al poble de la Mola.

El conseller ha indicat que aquesta mesura és fruit de les reunions mantingudes amb l'Associació de Veïns de la Mola, que també li va traslladar la importància de donar a conèixer que l'Oficina d'Atenció Ciutadana de la Mola obre cada dilluns de 9 a 14 hores perquè la gent d'aquesta localitat no hagi de desplaçar-se a Sant Francesc.

En aquesta oficina es poden tramitar tots els registres administratius que qualsevol persona pugui fer amb el Consell de Formentera. “Hem d'estar prop del ciutadà. No ens val dir que això es pot fer amb un certificat digital o des d'un ordinador des de qualsevol domicili, perquè hi ha persones que ni tenen certificat digital ni tenen ordinador i, a més, a la Mola hi ha molta gent gran, per la qual cosa aquesta oficina els dona un servei molt important”, ha assegurat José Manuel Alcaraz.

Així mateix, Alcaraz ha avançat que el Consell està estudiant la possibilitat d'implantar l’Oficina d’Atenció Ciutadana a Sant Ferran “i en pròximes dates segurament tendrem notícies positives sobre aquest tema”. “Que Sant Francesc, Sant Ferran i la Mola tenguin un servei d'atenció ciutadana és molt important per aproximar l’administració al ciutadà i que no sigui sempre el ciutadà el que s’hagi d'atracar a Sant Francesc.

El president de l'Associació de Veïns de la Mola, Miquel Costa, ha qualificat de “positiva” la iniciativa del Consell Insular. “A vegades es parla d'acostar l'administració a la gent, i més enllà de paraules cal fer accions en aquest sentit, i aquesta és una bona acció”, ha assenyalat.

El Consell d'Entitats amplia el període de regulació de formentera.eco i en duplica la taxa

foto 2022xii cde feco ampliat AAhir a les 19.30 hores es va celebrar la segona sessió del Consell d'Entitats de Formentera per decidir la taxa i el termini de formentera.eco, projecte de regulació d'entrada i circulació de vehicles a l'illa per a l'any 2023. A la sessió s'ha aprovat mitjançant la votació de les associacions del Consell d'Entitats que el termini de regulació s'ampliï de l'1 de juny fins al 30 de setembre i que la taxa es dupliqui durant tot el període de regulació i sigui de: turismes 6 €/dia amb pagament mínim de 30 € i motos 3 €/dia amb pagament mínim de 15 €.

La presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan, ha explicat que "amb aquesta segona sessió s'ha establert la taxa i període a aplicar en vista al pròxim estiu en què s'arribarà a l'objectiu de legislatura de reduir el sostre de vehicles en un 16 % en quatre anys". "Tot i això, continuarem treballant en polítiques que aposten per tenir una mobilitat cada vegada més sostenible per la nostra illa, en la que també s'han d'implicar els residents", segons ha afegit la presidenta que ha assegurat que "des de l'administració treballarem per donar alternatives amb un transport públic de qualitat i millores en la seguretat vial tant per vehicles a motor, com per a bicicletes".

Per la seua part, el conseller de Mobilitat, Rafael González, ha valorat positivament que s'ampliï el període de regulació "perquè així podrem controlar millor els mesos de juny i setembre on hem vist que s'està incrementant l'accés de vehicles", segon ha declarat. Pel que fa a la pujada de la taxa, l'any passat ja es va incrementar i es va seguir el pagament mínim, "i hem aconseguit resultats molt positius, ja que s'ha allargat l'estada mitjana i s'han reduït les visites d'un dia", segons ha destacat Rafael González que ara espera que amb els canvis aprovats pel Consell d'Entitats per a l'estiu de 2023 "encara puguem millorar els resultats".

Terminis
La decisió pressa ahir pel Consell d'Entitats per allargar el termini i duplicar la taxa es portarà al ple de gener del Consell de Formentera. La web formentera.eco s'activarà durant la primera quinzena de febrer, moment en què es podran fer les primeres reserves per acreditar-se per circular durant el període de regulació. D'altra banda, la modificació de la taxa haurà d'aprovar-se inicialment i passar un període d'exposició pública. Així es preveu que entre el mes d'abril i maig sigui aprovada definitivament i entri en vigor. Fins la seua entrada en vigor, els vehicles que s'acreditin pagaran el preu de la taxa aprovada per al 2022: turismes 3€/dia amb pagament mínim de 15 € i motos 1,5 €/dia amb pagament mínim de 7,5 €.

Finalment, la consellera de Participació Ciutadana, Vanessa Parellada, que ha set l'encarregada de moderar el Consell d'Entitats, ha agraït a les 28 entitats que han votat la seua participació en el Consell d'Entitats i ha destacat que com sempre "miren per aconseguir una mobilitat més sostenible per la nostra illa".

Cal destacar, que la limitació no afecta els vehicles dels residents de Formentera, que tot i això sí que han d'acreditar els seus cotxes o motos. Els residents de les altres illes també estan exempts de pagament, però sí que han d'aconseguir l'acreditació per poder circular per l'illa durant els mesos de regulació.

13 de desembre de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Celebració del Consell d'Entitats per decidir la taxa i el termini de regulació de formentera.eco del 2023

foto 2022xi pres for eco AAhir a les 19.30 hores es va celebrar la primera sessió del Consell d'Entitats de Formentera per presentar i valorar els resultats del projecte formentera.eco, de regulació d'entrada i circulació de vehicles a l'illa durant l'any 2022. A la sessió es van presentar dues propostes sobre la taxa i el termini de la regulació per a l'estiu 2023. El dilluns 12 de desembre es tornarà a reunir el Consell d'Entitats en una segona sessió per recollir les impressions de les associacions i aprovar mitjançant votació la proposta escollida.

La presidenta Ana Juan ha explicat que aquest ha set el quart any d'aplicació del formentera.eco i el tercer any (d'un total de quatre anys) amb una reducció en el sostre de vehicles del 12 %. "L'any que ve s'arribarà a l'objectiu de legislatura de reduir un total del 16 % en quatre anys", ha assenyalat i ha destacat que "hem de continuar treballant en polítiques que busquen l'equilibri social i mediambiental i la qualitat de vida dels nostres residents". La presidenta ha afegit que la nova contracta de transport públic "ha de suposar una millora qualitativa en el servei per als turistes i els residents".

Valoració de la regulació
El conseller de Mobilitat, Rafael González, ha fet una valoració positiva dels efectes de la regulació d'aquest 2022, ja que "hi ha hagut una baixada significativa i perceptible del trànsit (8,5 % menys respecte al 2017), però encara insuficient". Segons ha afegit, "també s'ha incrementat l'estada mitjana (de 3,5 dies el 2021 a 5,4 el 2022) i s'han reduït les visites d'un dia (el 2021 eren el 40 % de les reserves i el 2022 han set el 27 %); tot i que encara són significatives, hi ha hagut una millora i pensam que ha set gràcies a l'efecte de l'increment de la taxa que es va efectuar l'any passat i que penalitzava les estades curtes amb un pagament mínim per dia de 15 €".

Rafael González també ha explicat que hi ha hagut un increment molt destacable de l'ús de la bicicleta (150 % més respecte al 2017) i el taxi (70 % més respecte al 2017). D'altra banda, també s'han recuperat els usuaris de transport públic en bus previs a la pandèmia, segons ha declarat. Amb totes aquestes dades, el conseller ha considerat que "s'ha de continuar reduint el sostre (tal com es va acordar a principi de legislatura) i s'han de continuar penalitzant les estades d'un dia".

Termini i taxa a debat
Per continuar amb la regulació, s'han presentat dues propostes que les associacions compartiran amb els seus associats i sobre les quals la pròxima setmana emetran un vot per decidir com serà la regulació de formentera.eco del 2023, segons ha explicat la consellera de Participació Ciutadana, Vanessa Parellada, que ha set l'encarregada de moderar el Consell d'Entitats.

Termini
Opció 1: ampliar des de l'1 de juny fins al 30 de setembre.
Opció 2: mantenir des del 15 de juny fins al 15 de setembre.
Taxa
Opció 1: duplicar la taxa del 15 de juliol al 31 d'agost, la resta de dies es manté (turismes 6 €/dia i pagament mínim de 30 €; motos 3 €/dia i pagament mínim de 15 €).
Opció 2: duplicar la taxa durant tot el període de regulació que es triï.

(Aquesta darrera proposta s'ha inclòs a petició de les associacions. El Consell havia proposat com a segona opció: mantenir la taxa actual durant tota la regulació (turismes 3 €/dia i pagament mínim de 15 €; motos 1,5 €/dia i pagament mínim de 7,5 €). Davant les peticions dels participants del Consell d'Entitats la segona opció ha quedat eliminada i s'ha canviat per la de duplicar la taxa durant tot el període).

24 de novembre de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell d'Entitats prepara un calendari de reunions perquè la ciutadania determini el futur que vol per Formentera

foto 2022xi cde AAhir a les 19.30 h es va celebrar una sessió extraordinària del Consell d'Entitats de Formentera per obrir un debat amb la ciutadania sobre el futur de Formentera. En primer lloc es va presentar el baròmetre del resident i dels negocis de Formentera. Després es va fer una posada en comú de dades, percepcions i problemàtiques actuals de residents i treballadors/residents. Finalment es va obrir el debat i es va acordar establir un calendari de reunions sectorials per tractar les diferents temàtiques en relació al model d'illa.

La presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan, es va celebrar que s'obrís un debat participatiu, en què vàrem presentar les dades del baròmetre que ens ajudaran a "prendre les mesures necessàries per decidir entre tots la Formentera que volem." "Aquestes mesures estaran relacionades amb la protecció del territori, del medi ambient i del litoral, però també ens han d'ajudar a fer efectiu el dret de tenir un habitatge digne, a seguir potenciant el medi rural i el productes local, o a apostar per la transició energètica, segons ens determini la ciutadania de Formentera".

La vicepresidenta i consellera de Turisme, Alejandra Ferrer, va explicar que "hem volgut presentar les dades de l'Observatori de Dades al Consell d'Entitats per obrir aquest debat amb la informació necessària per prendre decisions". A la sessió es va acordar que en els pròxims mesos es realitzaran reunions sectorials, obertes a la ciutadania, en relació a les diferents temàtiques que preocupen. "Aquestes reunions serviran per fer una diagnosi de la situació actual i prendre decisions de futur amb l'objectiu de trobar les millors solucions per adaptar el model d'illa als nous perills i reptes pel territori i la societat formenterera", segons va concretar Alejandra Ferrer.

Amb tota aquesta informació que sorgeixi de les sectorials es tornarà a convocar una segona sessió del Consell d'Entitats sota el títol la Formentera que volem, perquè amb les propostes de les sectorials es pugui crear un full de ruta per assentar les bases del futur d'illa que vol la ciutadania, segons va explicar la consellera de Participació Ciutadana, Vanessa Parellada.

La consellera va afegir que la sessió del Consell d'Entitats la Formentera que volem va nàixer en el Debat sobre l'Estat de Formentera del 2021. En aquest debat es va acordar per part de tots els grups del plenari instar el Consell de Formentera a treballar conjuntament amb la ciutadania de Formentera a través del Consell d'Entitats per encetar un debat sobre les noves amenaces per a la protecció de Formentera tant en l'àmbit terrestre, com marítim, que ens permeti plantejar nous projectes i nous models de protecció.

Baròmetre del resident
L'Observatori de Dades ha fet 671 enquestes a residents de l'illa: Com a resum:

Els residents valoren negativament :
• El turisme provoca més impactes negatius que positius, especialment en el medi ambient i el territori.
• El nivell de preus és desorbitat per la gran majoria de la mostra, sobretot en l'habitatge i la cistella de la compra.
• Els salaris son baixos per fer front a l'elevat nivell de vida de l'illa.
• Manca de treball, serveis i negocis fora de la temporada degut a l'estacionalitat turística.
• L'accés a l'habitatge, el transport públic, la sanitat, l'aparcament i el servei de neteja a l'illa es valora de manera deficient.
• Increment del trànsit rodat durant la temporada, que provoca més accidents i inseguretat vial.
• Incivisme turístic per part d'una minoria dels visitants.
• Allargar la temporada turística té el perill de patir major saturació i massificació.
• Altres destinacions competidores amb millor relació qualitat-preu.
• Canvi de la oferta turística que pot crear una demanda turística que perjudiqui l'equilibri i la qualitat de vida del resident.
• Nivell de preus menys competitius a causa de la triple insularitat.
• Gran afectació de la situació econòmica i política mundial a causa del monocultiu turístic.
• Dependència d'altres Administracions per prendre decisions damunt l'illa.
• Conseqüència directa de les actuacions de territoris propers.

Considera positivament:
• Naturalesa, paisatge i platges úniques i singulars.
• El turisme és el motor econòmic, amb possibilitat de nodrir altres activitats econòmiques que permeten la diversificació.
• El grau de satisfacció del turista, és molt positiu, fet que promociona amb major mesura l'illa.
• La cuina i la restauració local son elements molt ben valorats.
• Possibilitat d'ampliar la temporada turística.
• L'ús de la bicicleta i la xarxa per vianants afavoreix la mobilitat sostenible.
• Gran presència d'espais d'important riquesa natural i rural.
• Possibilitat d'allargar la temporada afavorint la contractació laboral dels treballadors.

Considera important:
• Incrementar la consciència i sensibilitat de la població sobre el medi ambient.
• Seguir fomentant i potenciant la mobilitat sostenible.
• Seguir amb la recuperació i potenciació del patrimoni històric i cultural.
• Regulació de l'entrada d'excursionistes.
• Millorar els serveis i infraestructures públics.

Baròmetre dels negocis
L'Observatori de Dades ha fet 318 enquestes a empresaris/gerents de l'illa. Com a resum:

Els empresaris valoren negativament:
• Problemàtica de la manca d'habitatge, no permet la renovació dels treballadors any rere any, i dificulta la contractació de personal qualificat.
• Dependència d'un elevat percentatge de treballadors que venen de fora de l'illa.
• Nivell de preus poc competitiu degut a la triple insularitat i cost de transport.
• Platges sense neteja, manteniment ni serveis.
• Carreteres, camins i voreres en mal estat i brutes.
• Reforçar els serveis de seguretat amb més personal.
• Negocis de temporada a causa de la marcada estacionalitat turística
• Saturació i massificació dels mesos d'estiu pel que fa a excursionistes i trànsit rodat.
• Marcada estacionalitat turística.
• Tot inclòs turístic, afecta negativament a l'activitat comercial, restauració i d'oci i entreteniment, llevat d'aquells negocis sense relació directa amb l'activitat turística.

Valoren positivament :
• Bona adaptació a les noves tecnologies, més creació de pàgines webs als negocis, ús de xarxes socials, més servei a domicili, canals de comercialització online.
• Formentera, elevat grau de fidelització turística.
• Turistes disposats a pagar els preus establerts.
• Formentera una illa amb platges i naturalesa meravelloses i ben conservades fins al moment.

Consideren que és necessari:
• Agilitzar els tràmits empresarials per part de l'Administració.
• Potenciar la gastronomia local en els establiments turístics i en el sector de la restauració.
• Possibilitat de millora de l'oferta comercial, de restauració i dels serveis innovant i diversificant en els productes i experiències per els residents i visitants.
• Allargar la temporada turística i que els negocis puguin obrir tot any.
• Diversificació del producte turístic, per atraure una demanda que s'interessi per les activitats i productes de l'illa complementant al sol i platja.

Tota aquesta informació es troba ampliada a partir d'avui a la web www.observatoriformentera.cat.


3 de novembre de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Projectes relacionats amb la salut, inclusió social, medi ambient i cultura dins els Pressupostos Participatius de 2022

foto 2022 pressupostos partiAhir a les 20.30 h es va celebrar la tercera sessió dels pressupostos participatius de 2022 a la sala d'Actes del Consell. A la sessió s'han presentat les votacions que han fet les entitats de Formentera dels 20 projectes presentats als pressupostos participatius de 2022.

La presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan, ha agraït a les associacions l'esforç que han fet per participar en aquest procés i haver triat aquests projectes que són un reflex de la societat de Formentera, segons va explicar. Per la seua part la consellera de Participació Ciutadana, Vanessa Parellada, ha destacat que els projectes tenen a veure amb iniciatives de salut, inclusió social, medi ambient i cultura i demostren que la ciutadania de Formentera és solidària.

Associacions que varen presentar i els projectes triats:
-AECC Formentera (Associació Espanyola Contra el Càncer de Formentera)
Materials pel programa d'atenció integral de malaltia oncològica. Pressupost aproximat: 5.000 €.
-Cosmitos i AVIF (Associació de Veïns de Formentera)
Fonts d'aigua a parcs, places i a les zones esportives. Pressupost aproximat: 80.000 €.
-Club de Surf Formentera
Rampa flotant per persones amb mobilitat reduïda. Presssupost aproximat: 3.000 €.
-APNEEF (Associació de Persones amb Necessitats Especials d'Eivissa i Formentera)
Mobiliari inclusiu en els parcs infantils. Pressupost aproximat: 25.000 €.
-OCB (Obra Cultural Balear)
Reforma del cinema (no estructural però sí de millora de les instal·lacions). Pressupost aproximat: 250.000 €.

El pressupostos participatius d'aquest 2022 del Consell d'Entitats tenen una partida assignada de 325.000 €. Tot i que les previsions dels pressupostos superen aquesta quantia la consellera Parellada ha assegurat que cap projecte es quedarà sense executar per manca de finançament.

11 de maig de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 1 de 8

Inici
Anterior
1

Ens trobareu a:
Carrer Mallorca, 19
07871 Sant Ferran de ses Roques
tel. 971 32 12 75 · fax 971 32 12 76
participacio@conselldeformentera.cat

Wifi  Formentera

Ràdio Illa

Revista Formentera més propera

ministerio_igualdad_1

institut_balear_dona_1

participacio_govern_1