• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Acció Social Participació ciutadana

Tallers pràctics d'administració electrònica per a les associacions

El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Participació Ciutadana, informa que durant el mes d'abril i maig es faran tallers pràctics relacionats amb l'administració electrònica dirigit a les associacions.

Aquests tallers es basaran fonamentalment en l'obtenció i ús del certificat digital, així com altres punts importants sobre la relació de les associacions amb les administracions per la via telemàtica. Per aquest motiu, es dirigeixen als membres de les juntes directives de les entitats, que són els legitimats a l'hora de fer aquest s tràmits.

Els tallers es faran amb grups reduïts i segons demanda, tant en horari de matí com de tarda, segons les preferències. Les inscripcions es poden fer fins al 8 d'abril al correu electrònic: participacio@conselldeformentera.cat. Els participants hauran de dur ordinador personal.

La consellera de Participació Ciutadana, Vanessa Parellada, ha explicat que "l'objectiu del curs és que els i les representants de les associacions puguin treure's el certificat digital perquè es relacionin amb l'administració de manera electrònica". Parellada ha afegit que "així podran fer els tràmits de manera més àgil i ràpida, sense desplaçaments".

Cal destacar que hi ha hagut un canvi normatiu que ha fet que les comunicacions amb el Registre d'Associacions del Govern balear hagin d'ésser obligatòriament de manera electrònica. "Aprofitem aquesta circumstància per millorar el coneixement de les eines digitals per relacionar-se amb qualsevol administració, ja sigui balear, estatal o el mateix Consell de Formentera", ha concretat Parellada.

Segons la demanda dels tallers, es preveu elaborar un llistat de persones interessades per fer altres edicions d'aquest tipus de formacions dirigides a la població general. Per això, si hi ha persones individuals interessades en rebre aquest tipus de formació es demana que també enviïn un correu electrònic amb la seua sol·licitud particular a participacio@conselldeformentera.cat.

21 de març de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

cartell 2022 administracio electronica

Tornen els Pressupostos Participatius i l'activitat presencial del Consell d'Entitats

foto 2022iii CdE AAhir a les 19.30 hores es va celebrar la sessió ordinària del Consell d'Entitats a la sala de Plens del Consell de Formentera, situada al costat del Centre de Dia. Entre l'ordre del dia destaca la celebració de la primera sessió dels Pressupostos Participatius 2022 a la qual varen assistir 17 representants d'associacions.

La presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan, va celebrar que després de dos anys de pandèmia el Consell d'Entitats es pogués tornar a reunir per tractar els Pressupostos Participatius, entre d'altres qüestions. Ana Juan va agrair a les associacions la seua participació i les ha animat "a presentar projectes, que siguin en benefici de tota l'illa".

Per la seva part, la consellera de Participació Ciutadana, Vanessa Parellada, va explicar que aquesta era la primera sessió dels Pressupostos Participatius de 2022. En aquest sentit el Consell de Formentera "ha reservat una partida de 325.000 €, a la qual s'afegiran els imports dels projectes pendents de pressupostos participatius d'anys anteriors que estiguin en execució", segons Parellada.

Calendari

A partir d'avui dimecres 16 de març s'obri el període de presentació de nous projectes per part de les associacions, que consultaran amb els seus socis i podran presentar les seves propostes fins al 29 de març. També s'ha consensuat amb les entitats que es recuperaran els projectes presentats per als Pressupostos Participatius de 2020 i que varen quedar aturats per la declaració de l'estat d'alarma.

El 12 d'abril es farà una segona sessió del Consell d'Entitats per presentar els projectes que siguin més viables per executar, segons els criteris tècnics i jurídics del personal del Consell. Entre el 12 i el 26 d'abril, les associacions podran votar els projectes via registre, a l'OAC o OVAC. El 26 d'abril se celebrarà les tercera sessió de Pressupostos Participatius per informar dels projectes triats.

Per la seva banda, el conseller d'Economia i Hisenda, Bartomeu Escandell, va fer la presentació del pressupost del Consell de Formentera de l'any 2022 perquè els representants de les associacions conegueren de primera mà quines són les seves línies bàsiques. Tot i això, el conseller ha destacat que "amb la situació d'incertesa actual, generada per la covid i la invasió de Rússia a Ucraïna, les inversions s'hauran d'adaptar depenent de com evolucioni situació".

A la sessió també es va donar compte de les darreres associacions inscrites al Consell d'Entitats i es va fer una repàs de l'estat de tramitació i execució dels projectes dels Pressupostos Participatius d'anys anteriors. Cal destacar que durant els anys 2020 i 2021 la dotació dels Pressupostos Participatius es va destinar a diverses mesures per pal·liar els efectes de la covid. Unes mesures que s'han detallat a la sessió en què també s'ha agraït de nou a tots els representants la seua generositat.

15 de març de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell d'Entitats incrementa el període de regulació i la taxa del projecte formentera.eco

foto 2022 2a sessio CdE 2Ahir a les 20.00 h es va celebrar la segona sessió del Consell d'Entitats de Formentera per votar la taxa i el termini de regulació del projecte formentera.eco d'entrada i circulació de vehicles per l'estiu 2022. El Consell d'Entitats va aprovar que la regulació s'ampliarà dues setmanes i es farà des del 15 de juny fins al 15 de setembre i que la taxa triplicarà el seu preu actual, els turismes pagaran 3 €/dia amb un pagament mínim de 15 €; i les motos 1,5 €/dia amb un pagament mínim de 7,5 €. L'acord s'aprovarà en el pròxim ple del Consell de Formentera.

Donades les restriccions derivades del nivell 3 d'alerta sanitària la reunió s'ha celebrat de manera telemàtica. A la sala d'actes hi han estat presents el conseller de Mobilitat, Rafael González, i la consellera de Participació Ciutadana, Vanessa Parellada, així com el secretari de l'acte i la tècnica de participació. La presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan, els representants de les associacions, dels partits polítics i els consellers de l'equip de Govern han pogut seguir el Consell d'Entitats mitjançant una connexió en línia. En total s'han connectat 18 representants d'associacions que juntament amb els representants dels grups polítics varen votar les propostes.

La presidenta Ana Juan ha agraït a tots els representants la seua participació, així com els suggeriments i aportacions que han fet durant les dues sessions i que "ens animen a continuar treballant en el projecte de regulació d'entrada de vehicles per aconseguir la Formentera que tots volem, una Formentera més sostenible i amb més qualitat de vida per als residents".

Formentera.eco 2022

Per la seua part, el conseller de Mobilitat ha destacat "l'ampli consens" que hi ha hagut en les votacions en què la majoria de representants d'associacions ha decidit incrementar tant el temps de regulació, com la taxa. La proposta d'ampliació del termini ha set aprovada amb 19 vots a favor i 3 abstencions, del total de 22 vots, i la proposta de triplicar l'import de la taxa ha rebut el suport de 17 vots i 3 abstencions (els 2 vots restants han set per l'opció de duplicar la taxa), del total de 22 vots.

"Des del Consell de Formentera esperam que aquest estiu els fruits de la regulació siguin més palpables i confiam que la decisió presa pel Consell d'Entitats en aquesta sessió, sumada a la nova rebaixa del 4 % en el sostre de vehicles —que ens situarà per primera vegada per sota dels 20.000 vehicles—, ens ajudi a aconseguir-ho", segons ha declarat Rafael González. El conseller espera que "la presència de bicicletes, vianants i usuaris de transport públic sigui cada vegada més visible i, per tant, acabem amb la forta pressió de vehicles a la xarxa viària".

Recordam que al 2020 en el Consell d'Entitats va acordar fer una reducció controlada i progressiva del nombre de vehicles a l'illa en els següents 4 anys, baixant un 4% per any respecte al sostre de vehicles de 2019, aconseguint una reducció del 16 % al 2023. Aquest 2022 la baixada serà del 12 % respecte al citat sostre.

El passat dimarts es va celebrar la primera sessió del Consell d'Entitats de formentera.eco i es va presentar i valorar els resultats del projecte de regulació d'entrada i circulació de vehicles a l'illa durant l'any 2021, així com la proposta de regulació d'entrada i circulació de vehicles per a l'estiu 2022 que des de la passada setmana les associacions han compartit amb els seus associats i que ahir varen votar.

Reserves 2022

La web per fer les reserves per a l'estiu del 2022 s'activarà durant la segona quinzena de febrer. Fins a la modificació de la taxa (mesos d'abril o maig) s'aplicarà la taxa actual fixada per cotxe: 1,00 €/dia, amb un import mínim de 5,00 €; i per moto (motocicletes i ciclomotors): 0,50 €/dia, amb un import mínim de 2,50 €. Per als residents de Formentera i la resta d'illes i per als vehicles elèctrics, l'acreditació és gratuïta.

Fins a l'activació de la web, totes les reserves prèvies d'allotjament o de passatge de vaixell per a vehicles tendran garantida l'autorització per circular.

Reforç del control i noves campanyes informatives

Cal destacar que el pròxim estiu es reforçaran els sistemes de control. Actualment hi ha càmeres de control a la Savina i una càmera mòbil. El 2022 se n'instal·laran a la rodona de l'hospital; així mateix, els controladors verificaran els vehicles estacionats, i a la Savina els vehicles de lloguer estacionats hauran de mostrar informació sobre el contracte de lloguer en vigor.

D'altra banda, amb l'objectiu que per l'inici del període de regulació tots els vehicles, inclosos els dels residents, disposin de la seva autorització, al mes de maig el Consell realitzarà una campanya informativa específica amb aquesta finalitat.


19 de gener de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Celebració de la primera sessió del Consell d'Entitats sobre formentera.eco, projecte de regulació d'entrada i circulació de vehicles

foto 2022 CdE 1Ahir a les 20.00 hores es va celebrar la primera sessió del Consell d'Entitats de Formentera per presentar i valorar els resultats del projecte formentera.eco, de regulació d'entrada i circulació de vehicles a l'illa durant l'any 2021. Així mateix, es va presentar la proposta de regulació d'entrada i circulació de vehicles per a l'estiu 2022. El pròxim dimarts 18 de gener es tornarà a reunir el Consell d'Entitats en una segona sessió per recollir les impressions de les associacions i aprovar mitjançant votació la proposta, que al final de la sessió va estar enviada als representants perquè la comparteixin amb els associats.

Donades les restriccions derivades del nivell 3 d'alerta sanitària, aquesta reunió es va celebrar de manera telemàtica. A la sala d'actes hi foren presents la presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan, el conseller de Mobilitat, Rafael González, i la consellera de Participació Ciutadana, Vanessa Parellada, així com el secretari de l'acte i la tècnica de participació. Els representants de les associacions, dels partits polítics i membres de l'equip de govern pogueren seguir el Consell d'Entitats mitjançant una connexió en línia. En total s'hi varen connectar vint representants d'associacions.

La presidenta Ana Juan ha recordat que la regulació de l'entrada i circulació de vehicles a Formentera és fruit d'una petició de la ciutadania en el Consell d'Entitats i de la feina que el Consell va fer amb el Govern per tenir una llei que reguli el nombre de vehicles "per aconseguir una mobilitat més sostenible per a la nostra illa". En aquest sentit, la presidenta ha explicat que fa tres anys que s'està aplicant, i ha destacat que el 2019 es va establir l'objectiu de legislatura, es va fixar en reduir un 16 % el nombre de vehicles respecte al 2019 (primer any de regulació). Es va consensuar baixar, cada any, un 4 % el nombre de vehicles fins a arribar al 16 % esmentat.

En aquests moments, tot i l'arribada de la pandèmia, "s'ha demostrat que la regulació és necessària", segons ha exposat la presidenta. Pel que fa a la primera sessió del Consell d'Entitats, Ana Juan ha assegurat que "servirà per valorar el resultat de la regulació d'aquest estiu passat i explicar la proposta sobre les taxes i el termini de regulació que el Consell d'Entitats decidirà en la sessió de la pròxima setmana".

formentera.eco 2021

D'altra banda, el conseller de Mobilitat ha presentat "els resultats del projecte formentera.eco del 2021, en què el sostre màxim de vehicles per dia ha estat de 20.591, una xifra que en cap moment s'ha superat, aconseguint així una de les finalitats de la regulació, però sent conscients que aquesta baixada no s'ha notat a la carretera durant el mes d'agost".

En concret, pel que fa al nombre de turismes de visitants, durant vint-i-quatre dies d'agost (del 4 al 27), l'ocupació va ser superior al 90 %, i durant cinc dies del mes d'agost (14, 15, 16, 19 i 20) la quota es va esgotar.

Dades de la temporada 2021

Pel que fa a les dades de la regulació de la temporada, destaca la baixada de l'estada mitjana dels visitants que han vengut amb vehicle, que ha set de tres o quatre dies. A més, el 40 % de les reserves dels visitants amb vehicle han set de persones que han vengut només un dia. D'altra banda, també destaca l'augment dels desplaçaments dels vehicles segons es desprèn de les dades de la campanya de comptatge de desplaçaments i de les enquestes realitzades. Mentre que l'any 2019 la mitjana de viatges dels visitants era de dos al dia, el 2021 la mitjana ha set de 2,9 viatges al dia.

Comparació d'altres dades de 2021 amb les de 2019

S'ha incrementat un 70 % la presència de ciclistes a les rutes verdes.
Han disminuït un 28 % els usuaris del transport públic en autobús.
Han augmentat un 8 % els usuaris de taxi.
El trànsit registrat diàriament a la carretera ha set igual al 2019, mentre que l'any 2019 havia baixat un 8 % respecte al 2017. Tot i això, el trànsit en hora punta s'ha incrementat un 11 %.

Com a conclusió, i tenint en compte aquestes dades, Rafael González ha assenyalat que "la regulació ha generat un important increment en l'ús de la bicicleta i el taxi, però la pandèmia ha provocat que la gent no se senti segura utilitzant el bus, per la qual cosa ha disminuït el nombre d'usuaris". D'altra banda, la pandèmia ha provocat una reducció de l'estada mitjana i un increment dels desplaçaments diaris dels visitants. Segons ha afegit el conseller, "això ha provocat saturació a la carretera i la sensació que hi havia un gran nombre de vehicles, així com ens han traslladat els formenterers i formentereres". Per aquests motius, Rafael González ha assegurat que "s'ha de continuar reduint el sostre de vehicles, s'ha d'aconseguir dissuadir als visitants perquè no venguin només un dia i s'ha d'augmentar el control".

Projecte formentera.eco 2022

La proposta presentada en el Consell d'Entitats per al 2022 ha set:

Fer una nova reducció d'un 4 % respecte al sostre de vehicles de 2019.
Any 2020: - 4 %
Any 2021: - 8 %
Any 2022: - 12 %
Any 2023: -16 % (objectiu de legislatura)

Així, el sostre de vehicles quedarà fixat per aquest 2022 en 19.696. Per primera vegada s'abaixarà dels 20.000 vehicles.

Termini de regulació i taxes a debat

A la sessió s'ha portat a debat el termini de la regulació i la taxa. Els representants de les associacions ho consultaran amb els seus associats i la pròxima setmana es votarà en la segona sessió.

Termini:
Opció 1: des del 15 de juny fins al 15 de setembre.
Opció 2: des de l'última setmana de juny fins a la primera setmana de setembre (com el 2021).

Taxa:
Opció 1: triplicar la taxa (turismes 3 €/dia amb un pagament mínim de 15 €; motos 1,5 €/dia amb un pagament mínim de 7,5 €).
Opció 2: duplicar la taxa (turismes 2 €/dia amb un pagament mínim de 10 €; motos 1 €/dia amb un pagament mínim de 5 €).

Reserves 2022

La web per fer les reserves per a l'estiu del 2022 s'activarà durant la segona quinzena de febrer. Fins a la modificació de la taxa (mesos d'abril o maig) s'aplicarà la taxa actual fixada per cotxe: 1,00 €/dia, amb un import mínim de 5,00 €; i per moto (motocicletes i ciclomotors): 0,50 €/dia, amb un import mínim de 2,50 €. Per als residents de Formentera i la resta d'illes i per als vehicles elèctrics, l'acreditació és gratuïta.

Fins a l'activació de la web, totes les reserves prèvies d'allotjament o de passatge de vaixell per a vehicles tendran garantida l'autorització per circular.

Mobilitat sostenible

Rafael González ha recordat que l'objectiu final del projecte formentera.eco és "aconseguir una illa amb una mobilitat sostenible amb més presència de vianants, bicicletes i transport públic en detriment dels vehicles privats".

Aquest 2022 es destinaran 270.000 € al transport públic en autobús per prestar el servei prepandèmia i recuperar el 28 % dels usuaris perduts l'any 2021. Així mateix, se'n continuarà oferint el servei gratuït per a menors de 18 anys (residents i visitants) i per a persones amb dependència i els seus acompanyants (residents i visitants).

El conseller també ha anunciat que, amb consens amb l'associació del taxi, per als estius del 2022 i 2023 donaran servei quaranta-nou taxis (vint-i-cinc llicències ordinàries i vint-i-quatre estacionals), la qual cosa significarà un augment del 29 % respecte a l'estiu de 2021, que hi va haver trenta-vuit llicències (vint-i-cinc ordinàries i tretze estacionals).

Com a feina pendent, abans de la temporada es potenciarà l'ús del camí des Brolls a peu i en bicicleta que uneix la Savina, Sant Francesc i es Pujols amb el tancament del pas de vehicles de motor, excepte als veïns, segons s'ha recordat. Així mateix, es continuaran donant ajudes a residents per a la compra de bicicletes tradicionals i elèctriques.

Reforç del control i noves campanyes informatives

Per acabar, Rafael González ha explicat que es reforçaran els sistemes de control. Actualment hi ha càmeres de control a la Savina i una càmera mòbil. El 2022 se n'instal·laran a la rodona de l'hospital; així mateix, els controladors verificaran els vehicles estacionats, i a la Savina els vehicles de lloguer estacionats hauran de mostrar informació sobre el contracte de lloguer en vigor.

Amb l'objectiu que per l'inici del període de regulació tots els vehicles, inclosos els dels residents, disposin de la seva autorització, al mes de maig el Consell realitzarà una campanya informativa específica amb aquesta finalitat.

12 de gener de 2022
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Conveni de cessió i dinamització Casa del Poble de la Mola

foto 2021 conveni casa del pobleLa presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, i el representant de l’Associació de Veïns del Pilar, Vicent Roselló, han signat avui un conveni per regular la cessió temporal d’espais del Centre Administratiu i Cultural Polivalent “Casa del Poble de la Mola”, així com per al finançament de determinades activitats de dinamització del mateix. La consellera de Participació Ciutadana, Vanessa Parellada, també ha estat present a l’acte de signatura.

El Consell de Formentera subvenciona les activitats i despeses de l’Associació per a donar compliment a aquest conveni amb 30.000 €. Amb aquesta subvenció l’Associació ha de cobrir despeses de manteniment del centre i dels serveis que s’hi presten, així com la promoció i el sosteniment d’activitats associatives i comunitàries durant l’any 2021.

En concret, s’inclouen en l’objecte de la subvenció: el manteniment del centre i dels serveis que hi presten, la dinamització social i cultural del nucli del Pilar de la Mola mitjançant l’organització o coordinació d’actes sense afany de lucre en el Centre, com a mínim un a la setmana, excepte en els mesos d’estiu. També facilitaran l’accés als espais i la logística per als actes organitzats pel Consell de Formentera, obriran i tancaran les dependències del Centre per facilitar l’accés a la població i facilitaran l’atenció del servei de telecentre annex a la Casa del Poble, entre d’altres.

19 de juliol de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 3 de 8

3

Ens trobareu a:
Carrer de l'Arxiduc Lluís Salvador, 2
07860 Sant Francesc
Tel. 971.32.10.87
participacio@conselldeformentera.cat

Wifi  Formentera

Ràdio Illa

Revista Formentera més propera

ministerio_igualdad_1

institut_balear_dona_1

participacio_govern_1