• Català
  • Castellano
  • English
Àrees Serveis Generals Presidència

Intervenció al cementeri nou de Sant Francesc per intentar localitzar 58 víctimes mortals de la Guerra Civil

foto 2021 pla de fossesLa presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, i el vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, han presentat avui el Pla d’Actuacions en Fosses de la Guerra Civil 2021-2022 que impulsa el Govern balear i que té a Formentera una de les actuacions més destacades. Es tracta de la intervenció en el cementeri nou de Sant Francesc Xavier, una de les més importants que es duran a terme pel nombre de víctimes que s’hi podrien localitzar: 58 víctimes mortals del penal de Formentera entre 1941 i 1942, segons dades de l’estudi històric elaborat per Antoni Ferrer Abàrzuza.

Alejandra Ferrer ha destacat en la presentació “la importància d’aquesta actuació que pot ajudar a dignificar la memòria de les víctimes de la Guerra Civil”. La presidenta ha desitjat "molta sort als professionals que faran les excavacions, perquè sabem que són feines molt complicades, on hi ha a més una part emocional molt forta” i que “així els familiars poden quedar-se en pau i acomiadar-se com toca".

A l’acte, al a també has assistit la consellera de Patrimoni del Consell de Formentera, Raquel Guasch; el secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica, Jesús Jurado; Almudena García Rubio, en representació de la Societat Aranzadi, empresa adjudicatària de les tasques d’excavació, exhumació i identificació d’aquest tercer Pla de Fosses; el president i del vicepresident del Fòrum per a la Memòria d’Eivissa i Formentera, Lluís Ruiz i Artur Parrón respectivament; i també l’historiador Antoni Ferrer Abárzuza. “Estem parlant de garantir els drets humans, base fonamental de la democràcia”, ha explicat el vicepresident Yllanes durant la seva intervenció, “parlem de posar fi a més de 8 dècades d’espera dels familiars per trobar les restes dels seus desapareguts. Aquest tercer Pla de Fosses ens posa a l’avantguardia de memòria democràtica a nivell estatal. Obrirem set fosses al conjunt de les Illes, entre elles actuarem per primera vegada a Sant Francesc Xavier, estudiarem la viabilitat de sis més i, per primera vegada, dedicam recursos a la restauració dels objectes trobats a les fosses, una actuació pionera al conjunt de l’Estat. Amb tot, encara hi ha molt camí per recórrer, més fosses per obrir i més cossos per identificar i retornar als seus familiars. Hem de continuar garantint el dret a la veritat, el dret a la memòria i el dret a la reparació i reconeixement de les víctimes”.

"Avui presentam a Formentera el tercer Pla d'exhumacions, i especialment una de les intervencions més importants del Pla: la del Cementiri nou de Sant Francesc, a on es cercarà el lloc on estan enterrades les víctimes del camp de concentració de La Savina” ha afegit el secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica, Jesús Jurado, per a qui “l'objectiu principal és, per suposat, la seva localització, identificació i el retorn de les seves restes a les famílies. La Memòria Democràtica es basa en els Drets Humans, com el dret d'aquestes famílies a la veritat, a la justícia i a la reparació, drets que els hi han estat negats per moltes dècades”.

Des de la Societat Aranzadi s’ha explicat que ja s’ha analitzat l’estudi de viabilitat elaborat per Antoni Ferrer sobre el cementeri nou de Sant Francesc Xavier i també s’ha realitzat una visita de camp. Segons Almudena García Rubio «en el seu informe se marquen tres zones en les que diferents testimonis apunten que es varen produir els enterraments, essent algunes més viables que d’altres. Plantejam intervenir a totes elles seguint un ordre jeràrquic, és a dir, començant per aquelles que tenen més fiabilitat segons els testimonis orals recollits». La responsable d’Aranzadi també ha avançat que l’equip que intervendrà a Sant Francesc Xavier estarà format per alguns membres que ja varen treballar en les excavacions de Sant Ferran l’any 2017 i de les diferents fases que s’han executat al Cementeri Vell d’Eivissa, a Ses Figueretes.

L’estudi històric La incorporació de l’actuació prevista al cementiri nou de Sant Francesc Xavier dins el tercer pla d’exhumacions és fruit de l’estudi històric elaborat per Antoni Ferrer Abàrzuza, que dona per definitiva la xifra de 58 víctimes mortals del penal de Formentera entre 1941 i 1942 i defineix tres indrets del cementiri de Sant Francesc on es poden dur a terme intervencions viables per tractar de localitzar les seves restes.

L’informe, elaborat a partir de les investigacions duites a terme fins avui i de les aportacions de diferents testimonis, recull les condicions inhumanes en què vivien els presos a Formentera: amuntegats, en instal·lacions insalubres i amb una falta generalitzada d’aliments que els abocava a la fam i, finalment, a la mort.

Per determinar la xifra exacta de víctimes mortals de la presó de Formentera, Antoni Ferrer afegeix noves fonts documentals. Fins ara s’havien analitzat els llibres del Registre Civil de Formentera i el llibre de defuncions de la parròquia de Sant Francesc Xavier, i Ferrer afegeix dues fonts més, fins ara inexplorades: els expedients d’Administració de justícia de l’Arxiu del Consell de Formentera i els padrons municipals d’habitants. Els resultats són coincidents i corroboren la xifra de 58 víctimes mortals.

Sobre el lloc d’inhumació de les víctimes, l’estudi explica que el cementeri nou de Sant Francesc es va inaugurar el 1940, uns mesos abans que es produís la primera mort documentada a la presó de Formentera, datada l’abril de 1941. No s’han trobat testimonis directes d’aquells enterraments, però sí que hi ha dos testimonis secundaris que coincideixen a indicar com a possible ubicació dos dels quatre quadrants dels quals consta el cementeri nou, ubicats a la part oest i que ja estaven acabats de construir l’any 1938. L’historiador conclou, a partir de la documentació consultada, que les inhumacions es varen fer d’acord amb el ritu cristià catòlic. El que no podem saber és si en el seu dia les tombes estaven identificades.

L’estudi inclou, com a novetat, no només informació de les víctimes mortals sinó també de la totalitat de persones que varen estar empresonades al penal de Formentera —prop de 1.500 noms— a partir de la transcripció de llistes dels padrons i el seu processament.
El tercer Pla de Fosses El tercer Pla de Fosses del Govern de les Illes Balears durà a terme tasques d’excavació, exhumació i identificació de cossos a set fosses de les Illes Balears. Actuacions que executarà la Societat Aranzadi, seguint el calendari aprovat per la Comissió Tècnica de Desapareguts i Fosses de les Illes Balears, que està previst s’iniciï durant el mes d’octubre amb la segona fase de Son Coletes, a Manacor, seguida de la intervenció al cementiri nou de Sant Francesc.

22 de setembre de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

II edició del Concert Extraordinari a benefici d’APNEEF

cartell 2021 concert quartetAPNEEF, amb la col·laboració del Consell de Formentera, de l’Ajuntament de Santa Eulària des Riu, el Palau de Congressos i Rafa Cavestany porten de nou a Formentera i a Eivissa una nova gira de dos concerts de música clàssica protagonitzats per Camerata Deià Piano Quartet i Alfredo Oyagüez.

El violí, viola i violoncel de Camerata Deià Piano Quartet, al costat del piano d’Alfredo Oyagüez, ens conviden per segon any consecutiu a aquesta gira de concerts on els artistes homenatjaran el centenari del naixement del compositor argentí Astor Piazzolla. A més, entre altres, podrem delectar-nos amb obres del violinista Fritz Kreisler o el reconegut compositor austríac Joseph Haydn.

El primer dels concerts tendrà lloc en el Palau de Congressos de Santa Eulària des Riu a les 20.00 hores divendres que ve 8 d’octubre. El segon concert se celebrarà a la Sala de Cultura (Cinema) de Formentera el dissabte 9 d’octubre a les 20.30 hores i comptarà amb places limitades seguint protocols de seguretat per la covid-19.

Per assistir als concerts es podran adquirir les entrades a la seu d’APNEEF, telefonant al 971 31 73 60 o a les taquilles una hora abans del concert per una donació de 15 €.

APNEEF és una associació sense ànim de lucre que agrupa la infància i adolescència amb necessitats especials amb qualsevol mena de discapacitat física, psíquica, sensorial i/o cognitiva. En aquesta ocasió, tota la recaptació anirà destinada al seu projecte del nou centre de Santa Eulària des Riu que es troba en la seva recta final.


21 de setembre de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

El Consell de Formentera amplia el termini al 30 de setembre per sol·licitar les ajudes per a autònoms i petites empreses de l’illa

grafic_ajudesEl Consell de Formentera ha ampliat el termini fins al 30 de setembre per sol·licitar les ajudes per a autònoms i petites empreses de l’illa per pal·liar la crisi de la covid-19,segon s’ha publicat avui en el BOIB. Aquesta segona línia de 482.896 euros, completa els 630.000 euros acordats inicialment entre el Consell i el Govern, que aporten les ajudes a parts iguals.

Les ajudes oscil·len entre els 1.500 euros que poden rebre les parades dels mercats i els 7.000 euros que poden rebre els empresaris amb dos establiments. Entre les condicions per sol·licitar les ajudes, els demandants han de tenir els centres de treball i el domicili fiscal a l’illa de Formentera i han d’estar al corrent d’obligacions tributàries amb l’administració, o se’ls ha d’haver aprovat un ajornament del pagament del deute.

Per facilitar l’accés a aquestes ajudes i resoldre qualsevol dubte, el Consell de Formentera disposa d’un servei d’informació i atenció a la ciutadania al número de telèfon 971 32 10 87. Les persones interessades poden sol·licitar les ajudes a través de l’Oficina Virtual d’Atenció Ciutadana (OVAC). A més, tota la informació i les bases estan publicades a la web del Consell de Formentera.

16 de setembre de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Es torna a obrir l’accés a ses Illetes i Cavall d’en Borràs a partir de les 18 h, però segueixen els controls preventius

El Consell de Formentera, a través de l'àrea de Presidència, informa que ha quedat suspès el decret de Presidència de tancament de l’accés amb vehicles, a partir de les 18 h, a la zona del Cavall d’en Borràs i ses Illetes del Parc Natural. Aquest decret es va aprovar el passat 4 d’agost per evitar festes a les platges d’aquesta zona protegida.

La presidenta del Consell, Alejandra Ferrer ha fet un balanç positiu de la mesura “que des que es va posar en marxa ha servit per evitar aglomeracions de persones que a causa de la covid ens pogueren posar a tots i a totes en perill i que, a més, provocaven conductes incíviques que danyaven el medi ambient de la zona”.

Des del passat dilluns 6 de setembre es varen començar a relaxar les mesures de restricció d’entrada al Parc Natural, tot i que els controls puntuals de prevenció d’aglomeracions de les platges han seguit i seguiran durant els pròxims dies, segons ha afegit la presidenta.


15 de setembre de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Petició unànime per reduir les freqüències marítimes i per la reordenació ‘urgent’ del port de la Savina

foto 2021 ple agostEl Ple del Consell de Formentera ha aprovat avui per unanimitat una proposta sobre la regulació del port de la Savina en què s’insta novament l’Autoritat Portuària de Balears a prendre les mesures necessàries, de manera consensuada amb el Consell, per reduir les freqüències marítimes a la línia regular amb Eivissa perquè sigui “segura, mediambientalment i socialment sostenible”, segons ha explicat la presidenta Alejandra Ferrer, que ha estat l’encarregada de defensar la proposta. A l’acord també s’insta l’APB a “la urgent reorganització del port, que l’adapti a les necessitats socials i econòmiques de l’illa, reduint els atracaments d’embarcacions de línia regular i d’excursions amb la creació d’espais i considerant així la necessitat de tenir amarraments socials, una marina seca i espai per a l’activitat comercial”.

D’altra banda, s’insta la Capitania de la Marina a regular i autoritzar les freqüències de la línia regular perquè es garanteixi la seguretat tant dins del port de la Savina com en el trajecte entre les illes, i amb relació a tots els altres moviments d’embarcacions fondejades, de manera que hi hagi l’espai suficient entre una arribada i la següent, per tal de garantir que no s’acumulin embarcacions a l’entrada del port.

Així mateix, s’insta la Capitania de la Marina i l’Autoritat Portuària de Balears a no autoritzar l’arribada de creuers a la Zona 2 del port de la Savina, i les conselleries balears de Medi Ambient i de Mobilitat a prendre les mesures pertinents de manera urgent per garantir la protecció del Parc Natural, tant pel que respecta a la capacitat de càrrega d’aquest respecte de les embarcacions d’esbarjo i fondejos, com amb relació als efectes dels creuers i el trànsit massiu de grans embarcacions de línia.

La presidenta ha destacat que “aquest estiu s’ha fet palès, una vegada més, que Formentera necessita urgentment reorganitzar el seu port d’acord amb les necessitats i la capacitat de càrrega de l’illa, sempre prioritzant l’entorn, el patrimoni i la qualitat de vida dels residents”. “El port necessita una reorganització global per solucionar els problemes detectats des de fa anys d’operativa, de seguretat i de funcionalitat. L’espai reduït i la gestió del port sense trobar solucions per a la societat i la sostenibilitat de Formentera s’ha acabat convertint en un problema gran”, ha incidit Alejandra Ferrer.

Descarbonització de la central des Ca Marí
El Ple també ha aprovat amb els vots a favor de GxF, PSOE i Sa Unió una proposta del conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, que insta la conselleria de Transició Energètica del Govern balear “a fer les accions necessàries per a la substitució del combustible de la central tèrmica des Ca Marí per un menys contaminant, com el gas o altres, per avançar en la seva descarbonització”. El conseller ha destacat que “a la nostra illa és necessària una font alternativa de generació energètica, i si no es planifica la substitució de la font d’energia des Ca Marí, ens trobarem amb un projecte capdavanter, com és el tercer cable, per a l’abastiment de Formentera i una central tèrmica de fuel que ha esgotat la seva vida útil”. Així, a més, s’insta el Ministeri per a la Transició Ecològica a destinar una partida pressupostària dels fons europeus Next Generation a l’adequació a les energies verdes de la central tèrmica des Ca Marí.

Reparació de passarel·les i plafons del litoral i més personal de Costes
A més, s’ha aprovat una proposta conjunta de l’equip de govern i l’oposició d’instar la Direcció General de Costes a habilitar una partida pressupostària i a signar un conveni amb el Consell per a la reparació, conservació i manteniment dels elements del Domini Públic Marítim Terrestre com ara plafons informatius i passarel·les, així com per dotar de personal suficient per garantir el seu correcte funcionament respecte de les feines de control, protecció i per garantir l’agilitat en els procediments administratius relatius als procediments relacionats. El conseller de Medi Ambient ha destacat “la importància del manteniment d’aquestes instal·lacions per garantir la protecció del nostre litoral i del sistema dunar, i consideram necessari augmentar la partida pressupostària perquè a la nostra illa aquest manteniment sigui l’adequat”.

Implantació de la carrera professional al Consell
A més, el Ple ha aprovat de manera inicial amb el suport de tots els grups polítics el reglament regulador de la carrera professional dels empleats públics del Consell. La consellera de Recursos Humans, Paula Ferrer, ha recordat que “la carrera professional és un dret que es recull a la Llei de l’estatut bàsic dels empleats públics, i la seva implantació al Consell va ser un acord de tots els grups polítics des de la passada legislatura”. La consellera ha destacat que la carrera professional “suposa una millora, ja que els treballadors i treballadores del Consell es poden equiparar amb els d’altres administracions, a més d’ordenar i oferir amb transparència l’oportunitat de progressió del personal de l’administració”. La regulació de la carrera professional serà de manera voluntària i avaluarà l’acompliment, l’experiència i l’especialització professional dels treballadors.

Finalment, s’ha aprovat una proposta de bonificació d’un 100 % de la quota de l’impost dels vehicles considerats de caràcter històric pel Reglament de vehicles històrics (Reial decret 1247/1995), i es tramitarà prèvia sol·licitud de la persona interessada. Poden ser bonificats únicament els vehicles amb matrícula històrica de tipus H-0000-BBB, segons la classificació de la Direcció General de Trànsit.

També s’ha aprovat per unanimitat una proposta de Sa Unió per instar la Direcció General del Servei d’Ocupació Estatal a prendre les mesures necessàries per dotar de mitjans personals l’oficina de Formentera i es presti, d’aquesta manera, el pertinent servei durant tot l’any. Així mateix, se n’ha aprovat una altra relativa a buscar solucions per a les empreses de lloguer d’embarcacions ubicades al port de la Savina.

Compareixença de Vanessa Parellada
La consellera de Joventut, Participació Ciutadana, Noves Tecnologies i Igualtat-LGTBI, Vanessa Parellada, ha comparegut al ple per fer un repàs de la feina desenvolupada a les àrees que gestiona. En primer lloc, la consellera ha assenyalat que “totes aquestes àrees tenen en comú que se centren en temes transversals a la resta d’àrees del Consell i afecten tota la ciutadania”. La consellera ha destacat l’obertura d’enguany del parc infantil de Sant Ferran i del parc de patinatge, “el punt de reunió revelació d’enguany, que reuneix nens i nenes de totes les edats, i que intentam anar millorant en la mesura del possible arran de l’ús que se’n va fent”. Quant a Participació Ciutadana, la consellera ha assegurat que el nombre d’associacions inscrites al Registre d’Entitats “segueix incrementant: ara en tenim 115 i actualment tenim 54 associacions inscrites al Consell d’Entitats, incrementant les 37 que teníem el novembre de 2019”. Sobre Noves Tecnologies, ha subratllat que “el projecte més ambiciós i complex d’enguany ha estat, sens dubte, la implementació de la nova licitació de veu i dades, que canvia totalment la tecnologia que connecta les seus disperses amb l’edifici consistorial”. I sobre l’àrea d’Igualat i LGTBI, Parellada ha destacat l’inici del primer Pla d’Igualtat Intern del Consell, l’increment de la subvenció a l’associació Espai Dones i el fet que també s’està intensificant la feina de sensibilització davant les agressions sexuals a les dones. A més, ha recordat la feina i les accions que es fan de visibilització i sensibilització arran de la diversitat d’identitat de gènere i d’orientació sexual.

Declaració institucional
El Ple ha aprovat amb el suport de tots els grups una declaració institucional feta arran de la situació de les dones i nenes a l’Afganistan després de l’ocupació talibana. Segons ha explicat la consellera d’Igualtat, Vanessa Parellada, davant la tragèdia que pateix la població afganesa i complint el ratificat pel Tractat d’Istanbul, “s’ha de mantenir viva l’alarma del risc cert que ja corren les dones i nenes a l’Afganistan, de ser negades en la seva dignitat, sotmeses, esclavitzades i, fins i tot, assassinades”. Amb la declaració, es demana que s’emprenguin “urgentment les accions necessàries per aturar la tragèdia. A Balears, el Consell de Govern ha aprovat una resolució per demanar a l’Estat poder contribuir a garantir la vida i la integritat de les dones de l’Afganistan, i s’ofereix a rebre’n en qualitat de refugiades o sol·licitants d’asil. Un oferiment al qual s’afegeix el Consell de Formentera”.


27 d’agost de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Més articles...

Pàgina 1 de 97

Inici
Anterior
1

Gabinet de Premsa

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat

webturisme baix1

Ràdio Illa

Esport és més

rss_formentera_1