• Català
  • Castellano
  • English
Areas General Services Presidency

El Ple del Consell estableix el sostre de vehicles, allarga el període de regulació de formentera.eco i aprova la nova contractació de residus

foto 2021 ple febEl Consell de Formentera ha celebrat avui el ple ordinari del mes de febrer. A la sessió plenària, s’ha aprovat amb els vots a favor de l’equip de govern de GxF i PSOE, i en contra del grup de l’oposició Sa Unió una proposta per incloure una regla al Pla Estratègic de Subvencions per tramitar de forma urgent els ajuts per fer front la crisi sanitària ocasionada per la covid-19. Segons ha defensat el conseller d’Economia i Hisenda, Bartomeu Escandell, “necessitam aquesta modificació perquè mentre duri la crisi econòmica derivada de la pandèmia puguem donar ajuts d’una manera àgil i ràpida, i poder respondre amb versatilitat a les necessitats urgents de les persones, les famílies i el sector productiu”.

Nou contracte de servei de recollida i transport de residus
El Ple ha aprovat amb els vots a favor de l’equip de govern i l’abstenció de l’oposició la licitació del contracte mixt de serveis de recollida i transport de residus, de neteja viària, del litoral, conservació i manteniment de zones verdes i explotació del punt verd de Formentera. El conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, ha agraït en primer lloc “la gran feina dels tècnics del Consell de diferents àrees per portar a terme aquest expedient de contractació” d’un servei que “cal adaptar-se a la realitat de la societat de l’illa per complir els objectius marcats per la legislació europea. Estam en aquest camí, i aquest nou servei serà essencial per aconseguir-ho per al bé de l’illa i del nostre medi ambient”.

El contracte és per als pròxims vuit anys, prorrogable dos anys més, i surt a licitació per un import de 31.536.293,84 euros. El conseller de Medi Ambient ha destacat que es produirà “un impuls a la recollida orgànica, que s’ampliarà a la ciutadania, un augment de les freqüències de la recollida de residus i una renovació de la flota amb vehicles més eficients”.

Pròrroga estades turístiques
El Ple del Consell també ha donat suport amb el vot favorable de tot el plenari la proposta de l’equip de govern de pròrroga per a un any de la vigència de les inscripcions d’estades turístiques en habitatges que finalitzaven l’any 2021: “El passat any també es va fer aquesta pròrroga a causa de la situació excepcional que s’estava vivint per la situació sanitària, i per això aquest any també la prorrogam perquè la crisi continua. Aquesta mesura forma part de les mesures econòmiques d’ajut a tots els nivells que ha posat en marxa l’equip de govern des de l’inici de la pandèmia” segons ha explicat el conseller Bartomeu Escandell.

Amb aquesta pròrroga, les autoritzacions inscrites durant la vigència del Reglament 1/2015 que caduquen aquest any i s’havien de renovar, queden prorrogades de manera automàtica un any, així mateix queden incloses les que varen ser prorrogades automàticament el 2020, i es pren com a referència la data de presentació de la Declaració d’Inici d’Activitat. Les autoritzacions d’estada turística en habitatges tenen un taxa de 70 € per plaça a l’any.

Adaptació llei agrària
El Ple també ha donat suport unànime a la proposta d’aprovació inicial de la modificació núm. 5 del Pla Territorial Insular de Formentera per adaptar-la a la llei agrària de les Illes Balears. El conseller de Territori, Rafael González, ha explicat que “aquesta modificació s’ha fet perquè la normativa agrària i urbanística de Formentera no pateixi canvis. El Consell continuarà donant suport i impulsant l’agricultura de l’illa i continuarem amb la proteccio del territori aplicant el Pla Territorial Insular de Formentera”.

formentera.eco
Amb els vots dels grups polítics de l’equip de govern s’ha aprovat la proposta de sostre de vehicles i període d’aplicació de la regulació de la circulació formentera.eco. D’acord amb el que es va acordar amb el Consell d’Entitats del passat dilluns, des del 24 de juny al 7 de setembre de 2021 queda limitada l’afluència, la circulació i l’estacionament en via pública a l’illa de Formentera de qualsevol vehicle que no disposi de la corresponent autorització.

En aquest sentit, el conseller de Mobilitat, Rafael González, ha declarat “aquest any s’amplia una setmana per cada extrem la regulació de la circulació de vehicles a petició de la majoria de les associacions del Consell d’entitats” i ha recordat que així com es va acordar l’objectiu de legislatura és baixar un 16 % el sostre de vehicles per aconseguir una mobilitat sostenible per Formentera, evitar haver d’ampliar la xarxa viària, protegir el territori i que els visitants es trobin la Formentera que s’esperen, una Formentera de la qual també puguin gaudir els residents”.

El nombre màxim de vehicles que podrà haver a Formentera circulació durant aquest període de 2021 ha quedat fixat en 20.591 vehicles, un 4 % menys que al 2020. El grup Sa Unió s’ha abstingut en la votació de la regulació del sostre de vehicles i el període d’aplicació. La presidenta ha lamentat “l’abstenció de l’oposició i els dubtes que ha volgut sembrar quant a la seva aplicació” i ha volgut traslladar “la satisfacció de l’equip de govern perquè l’aprovació d’aquesta proposta, nascuda de les decisions de la ciutadania, que no només ha validat el projecte de regulació d’entrada de vehicles sinó que va més es enllà i allarga la regulació dos setmanes més i significa una passa ferma en el camí cap a la sostenibilitat”.

Reposició dels rafals als aparcaments de les platges
Amb els vots a favor de l’equip de govern i en contra de l’oposició, el Ple ha aprovat una proposta per sol·licitar al Govern balear i a la Demarcació de Costes l’estudi i autorització de reposició dels rafals no utilitzats als aparcaments de les platges mitjançant pèrgoles fotovoltaiques, per augmentar la capacitat fotovoltaica de la nostra illa. El conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, ha subratllat “la política mediambiental que està desenvolupant el Consell en aquest sentit amb diferents iniciatives”, i ha sol·licitat en la mateixa proposta a la Demarcació de Costes que, “en cas de no instal·lar-se pèrgoles fotovoltaiques, es procedeixi a la reposició dels rafals existents a les zones d’estacionament de les platges de l’illa, on es consideri adient abans de la temporada turística d’estiu del 2021”.

Unanimitat per demanar una millora del servei del SEPE
A més, tots els grups han donat suport a una proposta consensuada en la qual s’insta la Direcció General del Servei d’ocupació Estatal a prendre, “de manera urgent, totes les mesures necessàries perquè es presti un servei suficient i adequat durant tot l’any a l’illa”. La vicepresidenta del Consell, Ana Juan, ha subratllat que des del Consell “es continua demanant i treballant davant la direcció general un servei adequat per als usuaris de Formentera” i ha desitjat que “aviat es pugui solucionar aquest problema”.

D’altra banda, el Ple ha aprovat per unanimitat diferents propostes presentades per l’oposició, com la relativa que el Consell dugui a terme totes les passes necessàries davant les administracions competents per a la creació d’un accés adaptat per a persones amb mobilitat reduïda a la platja de ses Illetes. També s’ha aprovat una proposta que insta el Govern que les mascaretes, mentre duri aquesta pandèmia, siguin considerades com un medicament finançat més, contemplant la gratuïtat per a pensionistes i aturats i en què es demana al Govern d’Espanya a la reducció de l’IVA de les mascaretes FFP2, del 21 % al 4 %.

Processionària
També s’ha portat endavant una proposta de l’oposició transaccionada amb l’equip de govern per instar el Govern balear a implementar nous sistemes d’erradicació de la processionària i continuar incidint amb fumigacions a les parts més afectades de Formentera, així com cercar i subvencionar nous mètodes d’erradicació que no comporten cap risc en la seva manipulació, i establir conjuntament un servei o punt de recollida d’aquestes captures amb els nous mètodes d’erradicació de la processionària.

Compareixença del conseller Antonio J. Sanz
Al ple d’avui ha comparegut el conseller de Medi Ambient i Serveis d’Inspecció, Antonio J. Sanz, que ha fet un repàs al treball desenvolupat a les àrees què és responsable. En primer lloc, el conseller ha destacat que el darrer any, sacsejat per la pandèmia, “hem pogut adaptar-nos a la nova realitat perquè els serveis públics no aturessin i poder donar resposta a les necessitats canviants de la nostra societat”. Respecte al servei d’Inspecció de vehicles, ITV, el conseller ha remarcat que l’any 2020 va començar amb “una nova reestructuració de les cites, es va canviar l’horari de l’estació perquè es disposés d’un horari a la tarda i més cites per a inspecció, es va adaptar també a la situació generada per la covid-19 i a més es va arribar a finals de 2020 amb una llista d’espera zero, que continua així el dia d’avui”. Sobre la resta d’inspeccions, el conseller ha destacat que és una tasca, no sempre tan visible com altres, i que aquest any marcat per la covid-19 ha estat “més a peu de carrer que mai” i han fet comunicacions a tots els establiments d’hoteleria de totes les restriccions i dubtes que podien tenir, “han ajudat la ciutadania i als nostres veïns a poder reprendre l’activitat, en aquests temps d’incertesa”.

A Medi Ambient, el conseller ha repassat totes les iniciatives desenvolupades al llarg del darrer any en aquesta àrea i ha destacat que en matèria de residus ha estat un any de canvis, adaptacions del servei a la covid-19 i renovacions, com es reflexa en el nou contracte de servei de residus. En 2020, també es va aprovar la modificació de l’Autorització Ambiental Integrada de la Subestació de Ca Marí. “Per fi, aquest document reconeixia que l’estació amb els elements instal·lats a la temporada, com a una instal·lació permanent, amb mesures de protecció contra renous i emissions de gasos, així com de mitigació i mesurament”. També va destacar la feina feta en projectes com el Save Posidonia Project, l’autorització de concessió per al Centre d’Esports Nàutics de Formentera i la concessió definitiva per al projecte de regulació de fondeig a l’Estany des Peix, per la qual cosa al mes de juliol es va constituir finalment la comissió de seguiment.

En referència a la transició energètica va destacar l’entrada al projecte VPP4Islands, la posada en marxa de noves instal·lacions a l’illa i la tramitació del Pla Especial d’Instal·lacions Energètiques. Finalment ha destacat altres feines com la tramitació de la licitació de l’abalisament i projectes relatius a les polítiques d’economia circular, com a la reutilització de palets i de reutilització de bicicletes.

Dia de la Dona
El Ple també ha aprovat la proposta de declaració institucional amb motiu del Dia Internacional de la Dona (8 de març). Un dia per visibilitzar la lluita per la igualtat, la participació i l’empoderament de les dones, segons recull la proposta que també destaca que arran de la pandèmia, han sorgit nous obstacles que se sumen als de caràcter social i sistèmic que persistien abans i que frenen la participació i el lideratge de les dones. Tot i això, la consellera d’Igualtat, encarregada de defensar la declaració, Vanessa Parellada ha destacat que “com dèiem l’any passat, ja tenim una dona presidint el Consell Insular de Formentera, la primera presidenta de la nostra illa. I nou dels disset càrrecs electes del Ple de la corporació estan ocupats per dones, més de la meitat. El lideratge femení també es veu a la nostra illa, i també ha quedat de manifest en la gestió de la pandèmia. Però, com ens preguntàvem l’any passat, podem parlar ja d’igualtat plena a Formentera? Tenim per davant el repte de seguir treballant per assolir aquesta igualtat plena a la nostra illa. És un repte de totes i de tots, perquè la desigualtat no beneficia ningú”.

26 de febrer de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

Formentera enters tier 3, with outdoor seating at 50% capacity and six-person groups OK to gather from 2 March

foto 2021 noves mesuresConsell de Formentera chief Alejandra Ferrer sat down today with Balearic health and consumption minister Patricia Gómez to assess the state of covid-19-related affairs and gauge the impact of preventive measures to date. Deputy chiefs Ana Juan, Susana Labrador and Rafael Ramírez were on hand as well, together with Balearic Health Department assistant director of hospital care, Francesc Albertí, and Eivissa-Formentera Health Office manager, Carmen Santos.

Later in press conference Ferrer and Gómez announced plans to introduce tier 3 public health orders from Tuesday 2 March, with the local premiere contrasting the island’s 170 active cases at the start of February to the seven-person case count today (“all have received primary care and no one is currently hospitalised”, she pointed out). The figures mean Formentera can loosen restrictions, said the premiere, “but we’re far from a place where we can forget about public health protocol”.

Tier 3 rules from 2 March
Social and family get-togethers limited to six individuals from no more than two distinct households
Until 6.00pm bars and restaurants can offer outdoor seating at half capacity, max. four to a table and two households
“Sealing off” of entry and exit points continues
10.00pm-to-6.00am curfew remains

Building awareness
President Ferrer asked islanders to be mindful that in the previous seven days Covid-19 had claimed yet another local victim, pushing the pandemic-wide total to six on Formentera, 691 across the Balearics and 68,468 nationwide. “We can hide behind excuses like age and pre-existing conditions, but many of these people would still be here with us if not for this disease .”

“As the island prepares to take restrictions down a notch, it’s important to note that we’ll do it with respect, responsibility, solidarity and, not least, experience”, said Ferrer. “Today’s step forward mustn’t be cause for tomorrow’s step back.”

Ferrer insisted the de-escalation of Covid-19 control measures had to be gradual — “so we don’t get caught in a fourth wave that jeopardises our health, the summer tourist season and a broad push for vaccination. Our priority is an immunity rate that lets us reopen and regain freedom of movement, for the sake of our everyday freedoms and for the sake of economic recovery”.

Vaccination push
Ferrer said government and health authorities were collaborating at every level to execute the essential vaccination push, insisting “regular islanders” would get their turn after vulnerable people, health workers, seniors and key workers. “But we need vaccines to get here”, she continued, “and for production and distribution to be fast.”

The premiere called on “all corners of government to do what’s needed to get vaccines delivered”, insisting the heavily tourism-dependent nature of the Balearic economy made the matter even more pressing. “Twelve months into the pandemic, uncertainty has pushed business to the brink and hospital workers to physical exhaustion, and the rest of us are worn-out and scared too”, she said. “Getting this vaccine here and organising its rollout will take teamwork and compliance with safety protocol.”


25 February 2021
Communications Department
Consell de Formentera

Consell takes Balearic Islands Day celebration online

cartell 2021 dia illesThis 1 March, the Consell de Formentera will host a web-based celebration of Balearic Islands Day (Dia de les Illes Balears). Virtual revellers can tune in to the Consell de Formentera YouTube channel from 10.00am to hear remarks from presidenta Alejandra Ferrer, plus see a social media-ready video tribute to the hometown dance troupes Es Xacoters and Es Pastorells.

One year shy of the colles’ last public performance, the Consell offers up its own humble tribute —a virtual demo with dancers’ explanations of how they’ve spent the twelve months of pandemic— in hopes the troupes will soon be dancing again.

24 February 2021
Communications Department
Consell de Formentera

Consell d’Entitats weighs formentera.eco scheme to regulate in-bound vehicles

foto 2021 CdE 1Members of the island’s league of civic leaders gathered yesterday at 7.30pm to take stock of 2020 figures for formentera.eco and assess the latest plan to limit vehicles on the island. When the Consell d’Entitats reconvenes next Monday, attendees will share feedback from respective groups and render their verdict concerning the project’s definitive approval.

With enhanced tier 4 public health orders in place, in-person participants at the encounter were limited to Consell de Formentera chief Alejandra Ferrer, mobility chair Rafael González, citizen participation chair Vanessa Parellada, a clerk and a senior Formentera Department of Citizen Participation staffer. Representatives of civic groups and political parties, together with members of the media, tuned in online.

Over thirty association members logged on for the Consell d’Entitats’ first treatment of formentera.eco. President Ferrer applauded the strong showing, calling the turn-out “crucial to making sure Formentera’s longstanding march toward sustainability is shaped by both political and economic stakeholders”. Ferrer confided that “2020 was very tough, and 2021 will be too”, but asserted abandoning hard-fought gains was a non-starter: “Backpedaling on our vision for Formentera is out of the question.”

Ferrer pointed to “unique visitor experience” as imperative, and said the secret to Formentera’s setting itself apart lay in “protecting heritage sites, traditions, culture and our physical landscapes”. “Vibrant tourism and a growing economy need to translate to better quality of life for Formentera residents”, insisted the première, “and to get there, projects like formentera.eco are essential.”

formentera.eco 2020
Presentation of 2020 formentera.eco figures fell to the Formentera Department of Mobility chief Rafael González. One year prior to the scheme’s rollout, local legislators aspired to ultimately see a 16% drop, punctuated by yearly -4% benchmarks, in the total number of in-bound vehicles, intending for the figure to be reached gradually over the 2020-2024 term. All told, 19,725 motorists got the green-light from formentera.eco in 2020, just shy of the established maximum of 21,487.

For twenty days starting 5 August and in the heat of the summer rush, visiting motorists claimed more than 95% of the total permits available to them (formentera.eco authorisations ran out altogether for the four-day period starting 13 August). The island generally managed to avoid maxing out entirely, Ramírez said, highlighting the decision to lower the permit ceiling for resident drivers in an effort to temper fallout from the pandemic. As the councillor put it, “What the figures show is that, the Covid crisis notwithstanding, regulation is still necessary”.

formentera.eco 2021
Proposal terms as communicated to Consell d’Entitats:
-4% ceiling reduction (relative to 2020 figures)
2019: 22,382
2020: 21,486
2021: 20,591
-Regulatory period subject to discussion:
Option 1: Last week in June until first week in September
Option 2: July and August
-Fee-based or free of charge?

Free advance reservations can be made in the permit request section of the formentera.eco site, expected to go online again in March. Bookings will be finalised in May and, pending developments of the pandemic, will be free or subject to payment. Permits are guaranteed for travellers with bookings for overnight accommodations or arrangements to travel with a personal vehicle made before March.

Sustainable mobility
By González’s lights, “the formentera.eco endgame is a brand of sustainable mobility where foot traffic, bikes and public transport all gain ground against cars”. He pointed to a number of routes forward on the path to sustainability:

Public transport
-€100,000 to restore Formentera public transport to the 2019, pre-Covid level.
-Free rides for people under 18 and dependent individuals plus companions.
-Public transport by taxi: engage chauffeurs’ association in discussion of proposed increase in seasonal licences as needed. Ride-hailing services prohibited.
Promoting bicycles
-Complete bike lane in Port of La Savina.
-Encourage pedestrian and bicycle travel on Camí de sa Guia between La Savina and Ses Illetes.
-Revamp parking and expand cycling zones at Ses Salines reserve.
-Encourage pedestrian and cyclist travel on Camí des Brolls linking La Savina and Sant Francesc with Es Pujols.
-Subsidies on purchases of traditional and electric bikes. (€15,000 in funding already available).
Communications
-Website and app Próximo Ferry provides arriving travellers with information about public buses
-Local sustainable mobility and formentera.eco information stand in Port of La Savina.
-“Metrominut” maps/leaflets featuring distances and travel times between Port of La Savina and Ses Illetes/Es Pujols/Sant Francesc to promote pedestrian and cycling options.

16 February 2021
Communications Department
Consell de Formentera

Gathering of committee tasked with regulating and promoting tourism

foto 2021 COPTAt a gathering earlier today of the COPT, a local body whose purview includes regulating and promoting tourism, Consell de Formentera premiere Alejandra Ferrer and head of tourism marketing Carlos Bernús sat down with representatives of the Formentera Association of Hotels, the Chamber of Commerce, the local league of small- and medium-sized businesses (Pimef), the Confederation of Business Associations in the Balearics (CAEB), travel agencies and other local tourism industry figures as well as political party leaders.

President Ferrer unpacked the current situation surrounding the Covid-19 crisis, starting with the response by local government in the pandemic’s early days and before emergency orders were first invoked, going on to chart steps to loosen stay-at-home rules and reopen the island to regional, national and finally international tourism. She spoke about a potential path toward a new de-escalation of lockdown orders in place today and about the start of the tourist season, and concluded her remarks about 2020 by highlighting the local tourism sector’s “enormous efforts to adapt to the new public health orders that came last summer”.

Ferrer proceeded by unveiling local government’s draft plans for economic recovery in 2021. The tourism sector will have a fortnight to review the plan, present it to their associates and share their own proposals in a forthcoming meeting.

Though from these collective efforts will emerge a definitive document, President Ferrer insisted that “as with everything else since the start of the Covid-19 crisis, the plan won’t be set in stone. It will be tailored on an ongoing basis to the state of affairs in public health and the restrictions in place at any given point in time”.

Working document
As President Ferrer indicated, the three-part document starts with a stock-taking of public health measures, controls and information in 2020 as well as proposals to make Formentera a safe-as-possible destination in summer 2021. Finance and tax office councillor Bartomeu Escandell, also at the meeting, gave a run down of the document’s second section, which concerns economic measures to palliate effects of the pandemic-linked crisis engulfing tourism today. Carlos Bernús concluded remarks by exploring the document's third section, ‘Destination, marketing and model of tourism’, which analyses the island’s weaknesses and opportunities and discusses steps to readapt the island’s 2021 tourism marketing strategy.

9 February 2021
Communications Department
Consell de Formentera

More Articles...

Page 1 of 84

Start
Prev
1

Presidency

Press Office

971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat

webturisme baix1

Ràdio Illa

horaris_eng_baix_1

rss_formentera_1