• Català
  • Castellano
  • English
Áreas Acción Social Cultura

'La pecera’ redescobreix el fons marí i els paisatges formenterers des de les desconstruccions d’Ismael Cerezo

El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, informa que del 19 al 30 de setembre a la Sala d’Exposicions ‘Ajuntament Vell’ es podrà visitar l’exposició ‘La pecera’, de l’artista Ismael Cerezo.

Cerezo arriba per primera vegada a aigües de Formentera el juliol de 2022 a bord d'una expedició oceanogràfica l'objectiu de la qual és aprofundir en el coneixement de les prades de posidònia oceànica de l'illa amb la fi última d'assegurar-ne la conservació. Immediatament, queda atrapat pel contrast entre el blau infinit de les aigües i la calidesa i magnetisme que desprenen els paisatges i les persones en la superfície. Durant l'expedició, els dies se succeeixen de manera frenètica i convulsa. De dia, Ismael se submergeix en el cor del Mediterrani, es fon amb les fulles de posidònia i amb tot l'univers que contenen. De nit, mentre roman en el seu petit catre de proa en el qual es projecta tota la immensitat d'un cel desmesurat, les imatges gravades durant el matí s'amunteguen en el seu cervell, però d'una forma diversa a com són en realitat.

Com en Alícia a través del mirall, la superfície de la mar actua a manera de tamís a través del qual els records del que ha vist i viscut emergeixen i es transformen en una cosa nova. La realitat es modifica a l'abric de les sensacions i estímuls que recorren el seu cervell, generen noves projeccions en els quals els organismes i els paisatges es desconstrueixen o muten, assumint part de l’essència d'Ismael. Ismael comença a dibuixar de manera compulsiva en cada buit que li deixen les feines diàries. La selecció d'obres de ‘La pecera’ recull una petita part dels treballs realitzats durant aquests dies sense fi, amb el desig de retornar a Formentera tot el que l'illa li ha donat.

L’exposició s’inaugurarà dilluns 18 de setembre a les 20.00 hores. La mostra es podrà visitar a la Sala d’Exposicions ‘Ajuntament Vell’ d’11.00 a 14.00 hores i de 19.00 a 21.00 hores (festius, diumenges i dilluns matí, tancat).

Ismael Cerezo és un artista experimental multidisciplinari amb base a Múrcia. Des de ben jove ha desenvolupat un vincle i una sensibilitat estretament lligats a la mar i els seus habitants. El seu interès per la vida marina el va dur a cursar estudis en ciències marines i un màster en gestió pesquera sostenible. Paral·lelament a la formació científica, ha desenvolupat una formació artística autodidacta, enfocada en les arts plàstiques, l’escultura en ferro i vidre, el grafit i els murals.

Des dels tretze anys ha fet pintura mural amb aerosol i pintures plàstiques. D’aquest inici en la pintura en exteriors va derivar la necessitat de tancar-se en estudis per crear un estil i formes pictòriques de manera menys costosa. Amb divuit anys començà a exposar en galeries, sales públiques i bars de la regió, com ara el cafè bar El Sur, galeries com CHYS i centres d’exposicions com ara la Casa de Cultura San Pedro del Pinatar. A més, podem trobar els seus murals a peu de carrer.

'La pecera’ redescobreix el fons marí i els paisatges formenterers des de les deconstruccions de Ismael Cerezo

El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, informa que del 19 al 30 de setembre a la Sala d’Exposicions ‘Ajuntament Vell’ es podrà visitar l’exposició ‘La pecera’, de l’artista Ismael Cerezo.

Cerezo arriba per primera vegada a aigües de Formentera al juliol de 2022 a bord d'una expedició oceanogràfica l'objectiu de la qual és aprofundir en el coneixement de les prades de Posidònia oceànica de l'Illa amb la fi última d'assegurar la seva conservació. Immediatament queda atrapat pel contrast entre el blau infinit de les aigües i la calidesa i magnetisme que desprenen els paisatges i les persones en la superfície. Durant l'expedició els dies se succeeixen de manera frenètica i convulsa. De dia, Ismael se submergeix en el cor del Mediterrani, fonent-se amb les fulles de posidònia i amb tot l'univers que contenen. De nit, mentre roman en el seu petit catre de proa en el qual es projecta tota la immensitat d'un cel desaforat, les imatges gravades durant el matí s'amunteguen en el seu cervell, però d'una forma diversa a com són en realitat.

Com en Alicia a través del mirall, la superfície de la mar actua a manera de tamís a través del qual els records del vist i viscut emergeixen i es transformen en una cosa nova. La realitat es modifica a l'abric de les sensacions i estímuls que recorren el seu cervell, generant noves projeccions en els quals els organismes i els paisatges es desconstrueixen o muten, assumint part de la pròpia essència d'Ismael. Ismael comença a dibuixar de manera compulsiva en cada buit que li deixen les labors diàries. La selecció d'obres de ‘La pecera’ recull una petita part dels treballs realitzats durant aquests dies sense fi, amb el desig de retornar a Formentera tot el que l'illa li ha donat.

L’exposició s’inaugurarà el dilluns 18 de setembre a les 20.00 hores. La mostra es podrà visitar a la Sala d’Exposicions ‘Ajuntament Vell’ d’11.00 a 14.00 hores i de 19.00 a 21.00 hores (festius, diumenges i dilluns matí, tancat) .

Ismael Cerezo es un artista experimental multidisciplinar con base en Murcia. Desde temprana edad ha desarrollado un vínculo y una sensibilidad estrechamente ligada al mar y sus habitantes. Su interés por la vida marina le llevo a desarrollar estudios en ciencias marinas y master en gestión pesquera sostenible. Paralelamente a la formación científica, ha desarrollado una formación artística autodidacta, enfocada en las artes plásticas, la escultura en hierro y vidrio, el graffiti y los murales.

Desde los 13 años ha desarrollado pintura mural con aerosol y pinturas plásticas. De este inicio en la pintura en exteriores derivó la necesidad de encerrarse en estudios para desarrollarse en estilo y forma pictóricas de manera menos costosa. A los 18 años empezó a exponer en galerías, salas públicas y bares de la región, como el café bar el Sur, galerías como CHYS, y centros de exposiciones como la casa de cultura de San Pedro del Pinatar, además de poder encontrar su trabajo a pie de calle en murales.

Rotundo éxito de la Pasarela de Moda de Formentera en su XV edición

La Pasarela de Moda de Formentera, que este año se ha llevado a cabo con el título TONALIDADES, ha sido todo un éxito de convocatoria y ha logrado llenar la plaza de Europa de es Pujols. Vecinos de la isla y turistas no han querido perderse este tradicional desfile de moda y creatividad de Formentera, que este año han contado con la colaboración de la recientemente creada asociación para la inclusión Diver Gent, que nació dela voluntat de acompañar, asesorar y ayudar a persones diversamente hábiles y a sus familias.

De hecho, un total de nueve miembros de esta asociación, de diferentes edades, han desfilado como auténticos profesionales por la pasarela de este ya consagrado certámen, que este año cumple su décimoquinta edición.

Los modelos han mostrado al numeroso público congregado las creaciones de un total de 20 diseñadores de la isla tanto en moda como en joyas y zapatos.

Las marcas que han desfilado en esta décimoquinta edición de la Pasarela Formentera son:

Hippie Shop Formentera, L'Ikigai Design, Marziposa Lingerie, Atzavara, Coser i Cantar de Fabiana Schulz, Pahiesa, Kavra Formentera, Simona Colzi, Molly Mallone i es Pelegrí, Jesús Costa, Equilibre Formentera, Ulaan, Elena Hurtado (OBI) & Lorenzo Pepe, Eva Cardona, Laura López i Ginkgo Creations, Ur Calvet, Majoral.

Los presentadores de la gala han sido Regina Mayans y Pepo Rubio.

Hay que destacar que el nombre de la pasarela, TONALIDADES, nace de la colaboración con la asociación Diver Gent porque tiene la doble vertiente de definir el objeto de la propia asociación de promover la diversidad y que también tiene relación con la isla de Formentera, llena de colores, contrastes y, en definitiva, de diversidad y tonalidades.

tonalitats 2023 baixa

Les festes de Sant Jaume ompliran Formentera d’esdeveniments per a totes les edats

El Consell de Formentera, a través de l’àrea de Cultura, presenta les activitats organitzades per celebrar la festivitat de Sant Jaume. Formentera celebra la Diada de l’illa amb una programació que s’estén entre els dies 20 i 27 de juliol. La consellera de Joventut, Majors, Igualtat i Participació, Eva Nieto, ha convidat tots els formenterers a gaudir d’aquest ampli programa de festes que compta amb activitats de temàtica variada per a infants, joves i adults. “Enguany torna a haver-hi un cartell ple d'activitats i actuacions variades per a tota mena de públic i edats", ha recalcat Nieto, "i esperam que els formenterers i els turistes gaudeixin d'aquest ampli programa".

Nieto ha assenyalat, també, que té una il·lusió especial amb aquestes festes de Sant Jaume "perquè són les meves primeres festes com a consellera, i encara que no he pogut participar en el disseny dels esdeveniments, esper que sigui per a mi un punt de partida perquè les festes de Sant Jaume de 2024 siguin fins i tot millors que aquestes".

Activitats infantils i juvenils

La programació s’obri el dijous 20 de juliol a les 19.30 h a la plaça de la Constitució. Els més petits podran gaudir del concert d’El Pot Petit, que visiten per primer cop Formentera per presentar-nos el seu últim espectacle, “El Pot Petit en concert, festa animal!”, una festa molt animal plena de música, teatre i titelles, ideal per fer volar la imaginació tot ballant, cantant, rient i gaudint amb bona companyia.

El dissabte 22 de juliol els amants de la música podran gaudir de la Nit Jove a la plaça de la Constitució de Sant Francesc; una vetlada organitzada per l’àrea de Joventut que comptarà amb les actuacions d’Aqua, Flaco Fer, Gawchito, Lu, Tur, Day-N, Babymilo and friends. Una varietat musical que es podrà seguir en viu a partir de les 22.00 h.

Activitats culturals

El divendres 21 de juliol Formentera podrà gaudir de l’espectacle de teatre còmic de carrer, “A la fresca”, de la companyia Anna Confetti. L’espectacle s'inspira en les àvies que a les nits d'estiu sortien (i en alguns pobles encara ho fan) a prendre la fresca i comentar les anècdotes de la jornada, on qualsevol fet quotidià podia esdevenir una gran història. “A la fresca” es representarà a les 20.30 h, des del carrer de Sant Jaume fins a la plaça de la Constitució.

El dilluns 24 de juliol a les 19.00 h tendrà lloc la inauguració de l’exposició de pintura “Lieu de mémoire” d’Helena Belzer. Es podrà visitar a la Sala d’Exposicions “Ajuntament Vell” del 25 de juliol al 5 d’agost d’11.00 h a 14.00 h i de 19.00 h a 21.00 h. Diumenge i dilluns al matí, la sala romandrà tancada.

D’altra banda, el dijous 27 de juliol tendrà lloc “Miasma”, un espectacle que combina música i teatre per explicar com es visqué l'epidèmia de pesta que assolà la ciutat de Milà l'any 1630. L’espectacle es representarà a les 20.30 h a la Sala de Cultura (Cinema).

Acte institucional, 24 de juliol

L’acte institucional de la Diada de Formentera, amb el lliurament de les distincions honorífiques de l’illa, se celebrarà el dia 24 de juliol a les 20.00 h a la plaça de l’Església de Sant Ferran amb l’actuació de Neus Boned Escanellas, Santi Boned, Mar Moreno Escandell i Úrsula Pomar Capó.

Diada de Formentera, 25 de juliol

El dia de Sant Jaume, Diada de Formentera, a les 20.00 h se celebrarà la missa de Sant Jaume a l’església de Sant Francesc. Tot seguit, cap a les 21.00 h a la plaça de la Constitució, les colles de Formentera Es Pastorells i Es Xacoters faran una ballada popular.

Actuacions musicals

Un any més, els dies centrals de les festes estaran marcats per les actuacions musicals a la plaça de la Constitució de Sant Francesc.

Enguany, com a novetat, el divendres 21 de juliol, la plaça de la Constitució es vestirà de revetla popular i acollirà l’Orquestra 4 Balls, una orquestra venguda de Mallorca i creada especialment per fer ballar tots els públics tot rememorant les cançons més emblemàtiques de tots els temps.

El tradicional Jazz a la plaça tendrà com a convidat especial Oliver & Llombart Duo, el diumenge 23 de juliol a les 22.00 h.

El dilluns 24 de juliol a les 22.30 h, Macaco, la mítica banda barcelonina, presentarà el seu nou àlbum “Vuélame el corazón”, seguits de Pongo, la diva afroportuguesa del Kuduru, compositora de temes propis, que neixen de la seva experiència vital en les barriades de Lisboa i de les arrels africanes. Per acabar la nit, actuarà Axel Pi Sidonie DJ set, un clàssic de les festes de Sant Jaume, una proposta en què el bateria de la banda catalana Sidonie punxa música de ball i planteja un recorregut que parteix des dels anys seixanta fins als nostres dies.

El plat fort de les festes serà la Nit de Sant Jaume, el dimarts 25 de juliol a les 22.30 h, amb el concert de Mireia, cantautora catalana establerta a Formentera des de fa més d’una dècada, que presentarà el seu últim disc “Marge de millora”. Ressonadors, el projecte musical que recupera cançons tradicionals pitiüses en un format contemporani, torna sis anys després de la seva darrera visita a l’illa, amb un concert on no faltaran les cançons més emblemàtiques del seu repertori per celebrar el quinzè aniversari del naixement de la formació.

Activitats esportives i campanyes

L’esport també formarà part destacada de les festes patronals, que comptaran amb el Torneig de tennis i pàdel Memorial John Tunks, que se celebrarà a les pistes municipals del 21 al 23 de juliol.

Durant les festes es reduirà l’ús de plàstic d’un sol ús. Per una banda, els gots que hi ha a les barres de totes les festes, que enguany comptaran amb un nou disseny, són reutilitzables. Des del Consell de Formentera s’ha agraït a totes les associacions la col·laboració per reduir els plàstics d’un sol ús.

Així mateix, el Consell col·locarà dues fonts d’aigua pura purificada per tal que els assistents puguin disposar d’aigua de manera gratuïta, sense generar residus plàstics i per fer front a les altes temperatures de l'estiu. Una estarà situada als voltants del Centre Antoni Tur “Gabrielet” i l'altra, a la plaça de la Constitució de Sant Francesc, al costat de la seu del Consell Insular.

Enguany també es comptarà amb la presència de la campanya “No i punt!”. Hi haurà un punt informatiu i de suport per a la prevenció i actuació contra les agressions sexistes, així com una taula de prevenció del consum d’alcohol i altres substàncies.

Per acabar, Nieto ha agraït la implicació de les altres àrees del Consell i de les associacions que hi participen i fan possible la celebració de la Diada de Formentera. També ha agraït el suport de Trasmapi, un dels principals col·laboradors d’aquestes festes.

cartell sant-jaume-2023-xarxes

Fiestas de Sant Joan 2023 Formentera

cartell 2023vi Sant Joan

Más artículos...

Página 1 de 128

Inicio
Anterior
1

Xarxa de Biblioteques

Institut d'Estudis Baleàrics

Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera