• Català
  • Castellano
  • English
Media News

El Ple del Consell estableix el sostre de vehicles, allarga el període de regulació de formentera.eco i aprova la nova contractació de residus

foto 2021 ple febEl Consell de Formentera ha celebrat avui el ple ordinari del mes de febrer. A la sessió plenària, s’ha aprovat amb els vots a favor de l’equip de govern de GxF i PSOE, i en contra del grup de l’oposició Sa Unió una proposta per incloure una regla al Pla Estratègic de Subvencions per tramitar de forma urgent els ajuts per fer front la crisi sanitària ocasionada per la covid-19. Segons ha defensat el conseller d’Economia i Hisenda, Bartomeu Escandell, “necessitam aquesta modificació perquè mentre duri la crisi econòmica derivada de la pandèmia puguem donar ajuts d’una manera àgil i ràpida, i poder respondre amb versatilitat a les necessitats urgents de les persones, les famílies i el sector productiu”.

Nou contracte de servei de recollida i transport de residus
El Ple ha aprovat amb els vots a favor de l’equip de govern i l’abstenció de l’oposició la licitació del contracte mixt de serveis de recollida i transport de residus, de neteja viària, del litoral, conservació i manteniment de zones verdes i explotació del punt verd de Formentera. El conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, ha agraït en primer lloc “la gran feina dels tècnics del Consell de diferents àrees per portar a terme aquest expedient de contractació” d’un servei que “cal adaptar-se a la realitat de la societat de l’illa per complir els objectius marcats per la legislació europea. Estam en aquest camí, i aquest nou servei serà essencial per aconseguir-ho per al bé de l’illa i del nostre medi ambient”.

El contracte és per als pròxims vuit anys, prorrogable dos anys més, i surt a licitació per un import de 31.536.293,84 euros. El conseller de Medi Ambient ha destacat que es produirà “un impuls a la recollida orgànica, que s’ampliarà a la ciutadania, un augment de les freqüències de la recollida de residus i una renovació de la flota amb vehicles més eficients”.

Pròrroga estades turístiques
El Ple del Consell també ha donat suport amb el vot favorable de tot el plenari la proposta de l’equip de govern de pròrroga per a un any de la vigència de les inscripcions d’estades turístiques en habitatges que finalitzaven l’any 2021: “El passat any també es va fer aquesta pròrroga a causa de la situació excepcional que s’estava vivint per la situació sanitària, i per això aquest any també la prorrogam perquè la crisi continua. Aquesta mesura forma part de les mesures econòmiques d’ajut a tots els nivells que ha posat en marxa l’equip de govern des de l’inici de la pandèmia” segons ha explicat el conseller Bartomeu Escandell.

Amb aquesta pròrroga, les autoritzacions inscrites durant la vigència del Reglament 1/2015 que caduquen aquest any i s’havien de renovar, queden prorrogades de manera automàtica un any, així mateix queden incloses les que varen ser prorrogades automàticament el 2020, i es pren com a referència la data de presentació de la Declaració d’Inici d’Activitat. Les autoritzacions d’estada turística en habitatges tenen un taxa de 70 € per plaça a l’any.

Adaptació llei agrària
El Ple també ha donat suport unànime a la proposta d’aprovació inicial de la modificació núm. 5 del Pla Territorial Insular de Formentera per adaptar-la a la llei agrària de les Illes Balears. El conseller de Territori, Rafael González, ha explicat que “aquesta modificació s’ha fet perquè la normativa agrària i urbanística de Formentera no pateixi canvis. El Consell continuarà donant suport i impulsant l’agricultura de l’illa i continuarem amb la proteccio del territori aplicant el Pla Territorial Insular de Formentera”.

formentera.eco
Amb els vots dels grups polítics de l’equip de govern s’ha aprovat la proposta de sostre de vehicles i període d’aplicació de la regulació de la circulació formentera.eco. D’acord amb el que es va acordar amb el Consell d’Entitats del passat dilluns, des del 24 de juny al 7 de setembre de 2021 queda limitada l’afluència, la circulació i l’estacionament en via pública a l’illa de Formentera de qualsevol vehicle que no disposi de la corresponent autorització.

En aquest sentit, el conseller de Mobilitat, Rafael González, ha declarat “aquest any s’amplia una setmana per cada extrem la regulació de la circulació de vehicles a petició de la majoria de les associacions del Consell d’entitats” i ha recordat que així com es va acordar l’objectiu de legislatura és baixar un 16 % el sostre de vehicles per aconseguir una mobilitat sostenible per Formentera, evitar haver d’ampliar la xarxa viària, protegir el territori i que els visitants es trobin la Formentera que s’esperen, una Formentera de la qual també puguin gaudir els residents”.

El nombre màxim de vehicles que podrà haver a Formentera circulació durant aquest període de 2021 ha quedat fixat en 20.591 vehicles, un 4 % menys que al 2020. El grup Sa Unió s’ha abstingut en la votació de la regulació del sostre de vehicles i el període d’aplicació. La presidenta ha lamentat “l’abstenció de l’oposició i els dubtes que ha volgut sembrar quant a la seva aplicació” i ha volgut traslladar “la satisfacció de l’equip de govern perquè l’aprovació d’aquesta proposta, nascuda de les decisions de la ciutadania, que no només ha validat el projecte de regulació d’entrada de vehicles sinó que va més es enllà i allarga la regulació dos setmanes més i significa una passa ferma en el camí cap a la sostenibilitat”.

Reposició dels rafals als aparcaments de les platges
Amb els vots a favor de l’equip de govern i en contra de l’oposició, el Ple ha aprovat una proposta per sol·licitar al Govern balear i a la Demarcació de Costes l’estudi i autorització de reposició dels rafals no utilitzats als aparcaments de les platges mitjançant pèrgoles fotovoltaiques, per augmentar la capacitat fotovoltaica de la nostra illa. El conseller de Medi Ambient, Antonio J. Sanz, ha subratllat “la política mediambiental que està desenvolupant el Consell en aquest sentit amb diferents iniciatives”, i ha sol·licitat en la mateixa proposta a la Demarcació de Costes que, “en cas de no instal·lar-se pèrgoles fotovoltaiques, es procedeixi a la reposició dels rafals existents a les zones d’estacionament de les platges de l’illa, on es consideri adient abans de la temporada turística d’estiu del 2021”.

Unanimitat per demanar una millora del servei del SEPE
A més, tots els grups han donat suport a una proposta consensuada en la qual s’insta la Direcció General del Servei d’ocupació Estatal a prendre, “de manera urgent, totes les mesures necessàries perquè es presti un servei suficient i adequat durant tot l’any a l’illa”. La vicepresidenta del Consell, Ana Juan, ha subratllat que des del Consell “es continua demanant i treballant davant la direcció general un servei adequat per als usuaris de Formentera” i ha desitjat que “aviat es pugui solucionar aquest problema”.

D’altra banda, el Ple ha aprovat per unanimitat diferents propostes presentades per l’oposició, com la relativa que el Consell dugui a terme totes les passes necessàries davant les administracions competents per a la creació d’un accés adaptat per a persones amb mobilitat reduïda a la platja de ses Illetes. També s’ha aprovat una proposta que insta el Govern que les mascaretes, mentre duri aquesta pandèmia, siguin considerades com un medicament finançat més, contemplant la gratuïtat per a pensionistes i aturats i en què es demana al Govern d’Espanya a la reducció de l’IVA de les mascaretes FFP2, del 21 % al 4 %.

Processionària
També s’ha portat endavant una proposta de l’oposició transaccionada amb l’equip de govern per instar el Govern balear a implementar nous sistemes d’erradicació de la processionària i continuar incidint amb fumigacions a les parts més afectades de Formentera, així com cercar i subvencionar nous mètodes d’erradicació que no comporten cap risc en la seva manipulació, i establir conjuntament un servei o punt de recollida d’aquestes captures amb els nous mètodes d’erradicació de la processionària.

Compareixença del conseller Antonio J. Sanz
Al ple d’avui ha comparegut el conseller de Medi Ambient i Serveis d’Inspecció, Antonio J. Sanz, que ha fet un repàs al treball desenvolupat a les àrees què és responsable. En primer lloc, el conseller ha destacat que el darrer any, sacsejat per la pandèmia, “hem pogut adaptar-nos a la nova realitat perquè els serveis públics no aturessin i poder donar resposta a les necessitats canviants de la nostra societat”. Respecte al servei d’Inspecció de vehicles, ITV, el conseller ha remarcat que l’any 2020 va començar amb “una nova reestructuració de les cites, es va canviar l’horari de l’estació perquè es disposés d’un horari a la tarda i més cites per a inspecció, es va adaptar també a la situació generada per la covid-19 i a més es va arribar a finals de 2020 amb una llista d’espera zero, que continua així el dia d’avui”. Sobre la resta d’inspeccions, el conseller ha destacat que és una tasca, no sempre tan visible com altres, i que aquest any marcat per la covid-19 ha estat “més a peu de carrer que mai” i han fet comunicacions a tots els establiments d’hoteleria de totes les restriccions i dubtes que podien tenir, “han ajudat la ciutadania i als nostres veïns a poder reprendre l’activitat, en aquests temps d’incertesa”.

A Medi Ambient, el conseller ha repassat totes les iniciatives desenvolupades al llarg del darrer any en aquesta àrea i ha destacat que en matèria de residus ha estat un any de canvis, adaptacions del servei a la covid-19 i renovacions, com es reflexa en el nou contracte de servei de residus. En 2020, també es va aprovar la modificació de l’Autorització Ambiental Integrada de la Subestació de Ca Marí. “Per fi, aquest document reconeixia que l’estació amb els elements instal·lats a la temporada, com a una instal·lació permanent, amb mesures de protecció contra renous i emissions de gasos, així com de mitigació i mesurament”. També va destacar la feina feta en projectes com el Save Posidonia Project, l’autorització de concessió per al Centre d’Esports Nàutics de Formentera i la concessió definitiva per al projecte de regulació de fondeig a l’Estany des Peix, per la qual cosa al mes de juliol es va constituir finalment la comissió de seguiment.

En referència a la transició energètica va destacar l’entrada al projecte VPP4Islands, la posada en marxa de noves instal·lacions a l’illa i la tramitació del Pla Especial d’Instal·lacions Energètiques. Finalment ha destacat altres feines com la tramitació de la licitació de l’abalisament i projectes relatius a les polítiques d’economia circular, com a la reutilització de palets i de reutilització de bicicletes.

Dia de la Dona
El Ple també ha aprovat la proposta de declaració institucional amb motiu del Dia Internacional de la Dona (8 de març). Un dia per visibilitzar la lluita per la igualtat, la participació i l’empoderament de les dones, segons recull la proposta que també destaca que arran de la pandèmia, han sorgit nous obstacles que se sumen als de caràcter social i sistèmic que persistien abans i que frenen la participació i el lideratge de les dones. Tot i això, la consellera d’Igualtat, encarregada de defensar la declaració, Vanessa Parellada ha destacat que “com dèiem l’any passat, ja tenim una dona presidint el Consell Insular de Formentera, la primera presidenta de la nostra illa. I nou dels disset càrrecs electes del Ple de la corporació estan ocupats per dones, més de la meitat. El lideratge femení també es veu a la nostra illa, i també ha quedat de manifest en la gestió de la pandèmia. Però, com ens preguntàvem l’any passat, podem parlar ja d’igualtat plena a Formentera? Tenim per davant el repte de seguir treballant per assolir aquesta igualtat plena a la nostra illa. És un repte de totes i de tots, perquè la desigualtat no beneficia ningú”.

26 de febrer de 2021
Àrea de Comunicació
Consell de Formentera

‘Now more than ever, practise emotional self-care’ send-off comes as island exits enhanced tier 4 protocol

cartell 2021 ara mes que mai CaIn the fourth and final video instalment of “Ara més que mai, cuidem les nostres emocions” (Now more than ever, practise emotional self-care) out today, viewers meet Bartolo, Mari, Elma and Adel. Though the pandemic has robbed this Formentera family of many things, it has given them something extremely precious: family time! Pictured below, two associated posters will be shared today on Consell de Formentera social media accounts.

Local premiere Alejandra Ferrer applauded the stars of the campaign, insisting their participation “has helped us to offer islanders messages of hope, and to look on the bright side even as Formentera was subject to the severe limitations of enhanced tier 4 public health orders”. “Everyone on the island could have starred in one of these videos, because the pandemic has affected all of us”, asserted Ferrer, who also had this to ask of islanders: “Though ‘Now more than ever’ has concluded, we need for its spirit to live on, for public health and economic crises continue, and sacrifice will be a crucial part of guaranteeing public health safety. Emotional self-care will remain every bit as important in the days ahead.”

The first ‘Now more than ever’ instalment coincided with introduction of tier 4 public health protocol on 3 February. Today, 26 February, islanders will see the campaign’s conclusion.

Juanjo Escandell became the first star of the ‘Now more than ever’ video vignettes when the Formentera native let camera crews in on his pandemic-survival secret (jogging), urging islanders to hang in there and take advantage of Formentera’s treasure trove of hidden opportunities.

Featured in the second video was Elena Lisbona, a local nurse with her own tips for trouncing Covid-19: walks on the beach, talks with loved ones and support from friends.

The third instalment in the series introduced viewers to Pep de n’Andreu, a native islander born during the Spanish Civil War who said his pandemic-survival strategy was the product of a life’s experience. Pep sees the vaccine as offering a path to normality, and, until we get there, finds solace in fieldwork!

“May all of us find that unique trick to making it through these unusual times”, offered Ferrer. “Soon these memories will only serve to remind us to appreciate the big little things”, concluded Ferrer.

The four videos and nine posters of ‘Now more than ever, practise emotional self-care’ are available on here.

26 February 2021
Communications Department
Consell de Formentera

Formentera enters tier 3, with outdoor seating at 50% capacity and six-person groups OK to gather from 2 March

foto 2021 noves mesuresConsell de Formentera chief Alejandra Ferrer sat down today with Balearic health and consumption minister Patricia Gómez to assess the state of covid-19-related affairs and gauge the impact of preventive measures to date. Deputy chiefs Ana Juan, Susana Labrador and Rafael Ramírez were on hand as well, together with Balearic Health Department assistant director of hospital care, Francesc Albertí, and Eivissa-Formentera Health Office manager, Carmen Santos.

Later in press conference Ferrer and Gómez announced plans to introduce tier 3 public health orders from Tuesday 2 March, with the local premiere contrasting the island’s 170 active cases at the start of February to the seven-person case count today (“all have received primary care and no one is currently hospitalised”, she pointed out). The figures mean Formentera can loosen restrictions, said the premiere, “but we’re far from a place where we can forget about public health protocol”.

Tier 3 rules from 2 March
Social and family get-togethers limited to six individuals from no more than two distinct households
Until 6.00pm bars and restaurants can offer outdoor seating at half capacity, max. four to a table and two households
“Sealing off” of entry and exit points continues
10.00pm-to-6.00am curfew remains

Building awareness
President Ferrer asked islanders to be mindful that in the previous seven days Covid-19 had claimed yet another local victim, pushing the pandemic-wide total to six on Formentera, 691 across the Balearics and 68,468 nationwide. “We can hide behind excuses like age and pre-existing conditions, but many of these people would still be here with us if not for this disease .”

“As the island prepares to take restrictions down a notch, it’s important to note that we’ll do it with respect, responsibility, solidarity and, not least, experience”, said Ferrer. “Today’s step forward mustn’t be cause for tomorrow’s step back.”

Ferrer insisted the de-escalation of Covid-19 control measures had to be gradual — “so we don’t get caught in a fourth wave that jeopardises our health, the summer tourist season and a broad push for vaccination. Our priority is an immunity rate that lets us reopen and regain freedom of movement, for the sake of our everyday freedoms and for the sake of economic recovery”.

Vaccination push
Ferrer said government and health authorities were collaborating at every level to execute the essential vaccination push, insisting “regular islanders” would get their turn after vulnerable people, health workers, seniors and key workers. “But we need vaccines to get here”, she continued, “and for production and distribution to be fast.”

The premiere called on “all corners of government to do what’s needed to get vaccines delivered”, insisting the heavily tourism-dependent nature of the Balearic economy made the matter even more pressing. “Twelve months into the pandemic, uncertainty has pushed business to the brink and hospital workers to physical exhaustion, and the rest of us are worn-out and scared too”, she said. “Getting this vaccine here and organising its rollout will take teamwork and compliance with safety protocol.”


25 February 2021
Communications Department
Consell de Formentera

Int’l Women’s Day exhibition encourages islanders to ditch taboos and ‘uncover yourself’

cartell 2021 desobreix-teThe Formentera Department of Culture and the Formentera Department of Equality and LGTBI Affairs join Espai Dones to celebrate International Women’s Day with presentation of Descobreix-te sense tabús (Uncover yourself, taboo-free) at “Ajuntament Vell” gallery from Monday 1 March.

Photographer/designer Llorco Llorenç and model/poet Nadine Marina join forces to give voice to the women of Descobreix-te: extravagant, irreverent, critical, bold, provocative and with a style and voice all their own. Each of the show’s fifteen images is built around a particular theme, with each theme further explored in bite-size texts specially tuned for those less familiar with feminism.

Themes include “Feminism doesn’t mean helping me iron”, “Fight like a woman”, “Uncover yourself, taboo-free”, “Not hysterical, historical” and “Love songs bore me”.

The project’s origins date back to late 2017, when a chance encounter on the streets of Barcelona laid bare Llorenç and Marina’s searing creative chemistry. By injecting objects traditionally seen as ‘feminine’ with a sense of protagonism and critique, Llorenç and Marina push us to shift our perspective and explore the many ways we can uproot the stereotypes binding women to specific roles.

Creator bios
Llorco Llorenç has long since paid his dues as an artist. Bold, enthusiastic, self taught, multifaceted and principled, he has taken on the visual universe from a virtually endless array of perspectives. He learned the ropes alongside artists like Ouka Leele, Sam Haskins and América Sánchez, earning recognition in the form of numerous awards and showing his work at Arco, Fundació Miró, Sephora and Sala Blanquerna. Llorenç has a particular predilection for portraits, no doubt linked to his knack for capturing his subjects’ emotions.

Anthropologist, primary school teacher, poet, feminist, show-runner for the Lola Lolita Nolola art project and writer of No vull ser mare... Nadine Marina holds many titles. Influenced by Martha Rosler, Marina Abramovic, Marguerite Duras, Sylvia Plath and Lucía Berín, Marina trains her attention on the perpetuation of gender roles and inequalities. Through prose, dance and performance, she stimulates critical and boundary-pushing thought and offers silenced heroines —grandmothers, mothers, the upstairs neighbour, the suicided poetesses— a voice.

Visiting hours
Descobreix-te sense tabús is on view at “Ajuntament Vell” exhibition space Monday 1 March to Saturday 13 March from 11.00am to 2.00pm and 6.00pm to 8.00pm (Sundays and Monday mornings closed). The exhibition is included in the Espai Dones and Consell de Formentera-backed programme of events for International Women’s Day, 8 March. Complete programme details are forthcoming.

25 February 2021
Communications Department
Consell de Formentera

More Articles...

Page 1 of 264

Start
Prev
1

Media

Gabinet de Premsa


971 32 10 87 - Ext: 3181
premsa@conselldeformentera.cat